Novi direktor ZOI’84 Jasmin Mehić o planovima za naredni period: Imamo veću potražnju od kapaciteta skijališta

Jasmin Mehić prihvatio je mandat v. d. direktora Kantonalnog javnog preduzeća “ZOI’84” na period od šest mjeseci. U razgovoru za Klix.ba kratko se osvrnuo na planove za naredni period.

ZOI ’84 je imao jako dobru skijašku sezonu sa preko 100 dana skijanja, a na planinama još uvijek imamo preko 60 cm snijega, kaže nam Mehić na početku.

“Velika posjećenost skijališta tokom januara i februara pokazala je da postoji značajan potencijal za razvoj zimskih sportova, te da imamo veću potražnju nego što je trenutni kapacitet vertikalnog transporta na skijalištu. Pored povećanja kapaciteta vertikalnog transporta ključno je paralelno raditi na aktivnostima koje omogućuju produženje skijaške sezone, ali i bogatiji ljetni sadržaj na skijalištima”, kazao je.

Bjelašnica može imati preko 120 dana skijanja tokom zimske sezone i jedno smo od rijetkih skijališta koje može osigurati skijanje od početka decembra do sredine aprila, dodaje.

“U proteklih 15tak godina došlo je do promjene klime, ali se sjećam da smo 90te na Bjelašnici skijali do sredine maja, iako nismo imali vještačko osnježenje i to će u narednim godinama biti pravac u kojem se moramo kretati. S druge strane imamo dosta tešku godinu kada je u pitanju Zetra. Sve veće sportske manifestacije i koncerti su otkazani, što je rezultiralo značajnim padom prihoda u Zetri. Uzevši u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u Kantonu evidentno je da će Zetra i u 2021 godini biti teret koji moramo podnijeti”, kazao je on

Kada su u pitanju investicije, ZOI’84 treba velika ulaganja u vertikalni transport, navodi dalje.

“Smatramo da će investicije biti opravdane, ali za konkretne prijedloge potrebne su detaljnije analize koje ćemo iznijeti kroz narednih par mjeseci. S druge strane moramo biti svjesni trenutne ekonomske situacije i projekte prilagoditi mogućnostima. Važno je i stvoriti kvalitetne preduslove za implementaciju velikih projekata, od kadrovskih rješenja do imovinsko-pravnih odnosa. Ono što je sigurno je da ćemo najveći fokus staviti na nastavak infrastrukturnih projekata na Ski centru Bjelašnica-Igman”, kazao je.

ZOI ’84 treba proći i kroz proces digitalizacije, unapređenja IT infrastrukture, povećanje ljetne ponude na skijalištima, kvalitetnije promocije skijališta u regionu i niz drugih projekata, navodi dalje naš sagovornik.

“U prošloj godini imali smo posjetu jednog od najvećih skijaša današnjice Ivice Kostelića, koji je izjavio da sa potencijalom koji ima Bjelašnica, Sarajevo ima obavezu stvarati skijaše. Meni lično je to bio dovoljan motiv da se prihvatim ovog velikog izazova. Nadzorni odbor i ja smo preuzeli mandat na šest mjeseci te nakon analize poslovanja kompanije imamo zadatak da izradimo plan restrukturiranja preduzeća u narednih šest mjeseci. Plan restrukturiranja uključivat će sigurno, kako infrastrukturne programe, tako i restrukturiranje samog preduzeća”, zaključio je Mehić uz napomenu da on i članovi Nadzornog odbora dolaze iz realnog sektora.

pressmedia.ba