Turska: Spremno za upotrebu 1,4 miliona doza “BioNTech vakcine

Od prošle sedmice u Tursku je stiglo 1,4 miliona doza vakcine “BioNTech/Pfizer”, koja je spremna za upotrebu u sklopu kampanje vakcinacije protiv koronavirusa, potvrdio je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca.

“Prošle sedmice u našu zemlju je stiglo 5.800 doza vakcine BioNTech za testiranje. Jučer smo primili približno 750.000 doza vakcine”, kazao je Koca.

Prema njegovim riječima, provode se sigurnosni testovi, a naredne sedmice će se vakcine koristiti na građanima koji čekaju na vakcinaciju.

“Danas je u našu zemlju stiglo još više od 700.000 doza BioNTech vakcine. Tako je postignuto približno 1,4 miliona doza vakcine spremne za upotrebu. Ova vakcina će se prvi put koristiti u našoj zemlji. Vakcina će se primjenjivati ​​u svakom centru s odgovarajućim uslovima skladištenja”, izjavio je turski ministar zdravstva.

Cilj “BioNTecha” je ove godine proizvesti ukupno dvije milijarde doza vakcine u šest proizvodnih pogona u raznim zemljama.

Otkako je Turska započela masovnu kampanju vakcinacije protiv virusa korona 14. januara, vakcinisano je više od 14,13 miliona ljudi.

BHRT