Bolnice širom BiH pretrpane pacijentima, gotovo svi improviziraju i šire kapacitete

Usljed povećanog broja oboljelih, smještajnih kapaciteta u bolnicama širom Bosne i Hercegovine sve je manje, zbog čega zdravstveni radnici, ali i direktori, upozoravaju građanstvo na maksimalan oprez zbog širenja koronavirusa.

Na klinikama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, uključujući izolatorij Podhrastovi, jučer je bilo smješteno više od 530 pacijenata, dok je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” smješteno više od 200 pacijenata, odnosno popunjeni su svi kapaciteti ove ustanove, piše “Klix”.

Svjesni pogoršanja epidemiološke situacije u Tuzlanskom kantonu, iako Univerzitetski klinički centar u Tuzli nije toliko opterećen, proširuju kapacitete u Klinici za psihijatriju za dodatnih 40 kreveta u slučaju najgoreg scenarija.

“Univerzitetski klinički centar u Tuzli općenito raspolaže sa 1.250 kreveta, a trenutno se u dvije Covid-bolnice i Respiratornom centru nalazi njih 250. Sada proširujemo dio kapaciteta u Klinici za psihijatriju, gdje ćemo imati novih 40 kreveta koji će biti rezerva u najgorem scenariju. Međutim, kreveti kao takvi nisu problem, problem je na koju lokaciju ih smjestiti te osigurati svu adekvatnu potporu pacijentima i kadar”, kazao je za Klix.ba Vahid Jusufović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

U Brčko distriktu bolnica raspolaže sa 305 kreveta nakon brojnih reorganizacija kako bi osigurali nesmetano pružanje usluge osobama koje zahtijevaju hospitalizaciju.

“Naši optimalni kapaciteti za Covid-pacijente su do 110 kreveta, a ukoliko bi nas situacija natjerala, mogli bismo polovinu ukupnih kapaciteta staviti u funkciju”, kaže za Klix.ba Nihad Šibonjić, direktor Zdravstvenog centra u Brčkom.

Tri zgrade Zdravstvenog centra u Brčkom pretvorene su u Covid-bolnice i Respiratorni centar. U njima se u ovom trenutku nalazi 49 pacijenata s dokazanom infekcijom, uz četiri suspektne osobe, koje su u posebnom odjeljenju.

Sveučilišna klinička bolnica Mostar na raspolaganju ima približno 150 kreveta, a ukoliko dođe do dodatne potrebe za većim brojem, druge klinike i odjele će prenamijeniti u Covid-odjel, kako su to radili i do sada. U SKB Mostar trenutno je smješteno oko 120 pacijenata.

Situacija u vezi s koronavirusom u Unsko-sanskom kantonu bila je do prije nekoliko dana stabilna, ali je u proteklim danima sve više pozitivnih pacijenata. U Covid-odjelu je smješteno 60 pacijenata, od kojih 11 na intenzivnoj njezi. Direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” Hajrudin Havić kazao je da imaju povećan priliv pacijenata.

“Imamo dva Covid-odjela, u drugom valu smo radili na tri, pa sada ponovo spremamo i taj treći. Moramo biti spremni, jer smo popunili kapacitete na ova dva. Do sada nismo imali problema s kisikom i opremom. Kisik nabavljamo iz Austrije, kada dođe do komplikacija, pošaljemo zahtjev i u roku dva-tri dana nam isporuče”, kaže direktor bolnice u Bihaću Hajrudin Havić.

Kapaciteti su već danima popunjeni i u Kantonalnoj bolnici Zenica, a osim toga, veliko je opterećenje i na zdravstvenom osoblju, zbog čega su iz ove ustanove zatražili povratak specijalizanata iz kliničkih centara kako bi radili u Covid-odjelima i pomogli kolegama u borbi sa pandemijom.

U bolnici je smješteno više od 140 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a Krizni štab će, u slučaju pogoršanja situacije, razmatrati i proširenje kapaciteta.

Direktor Univerzitetskog klniičkog centra Republike Srpske u Banjoj Luci Vlado Đajić izjavio je za medije da je na liječenju 500 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 70 na respiratoru i 280 na kiseoničkoj podršci.

“U UKC-u imamo više od 120 slobodnih mjesta i strategiju za širenje kapaciteta”, kazao je Đajić.

pressmedia.ba