Kad Bisera pokušava predstaviti poraz kao uspjeh: Ja sam vam narode ovako kasno omogućila vakcine…

Institucije Bosne i Hercegovine, u kojima vlast čine SDA, HDZ, SNSD i DF, danas su napokon osigurale 23.400 od ukupno 1,2 miliona doza anticovid vakcina koje je BiH davno još platila. Dok u susjednim zemljama stanovništvo već prima drugu dozu vakcina, bh. političari predstavljaju uspjehom činjenicu da je danas, 25. marta 2021. godine, država BiH tek uspjela osigurati mizernih 23.400 vakcina za 3.531.159 stanovnika.

Gdje su nesuvisle i politikantske izjave tu je i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Izuzetak nije bila ni današnja vijest da su u Bosnu i Hercegovinu stigle prve vakcine u okviru mehanizma COVAX, koje je naša zemlja naručila i platila. 

Turković se “pohvalila” da je ona zaslužna što su vakcine stigle u BiH tj. da je to rezultat njenih službenih posjeta Berlinu i Briselu.

“Posjete Berlinu i Briselu su dale konkretne rezultate. U Bosnu i Hercegovinu su stigle prve vakcine u okviru mehanizma COVAX, koje je naša zemlja naručila i platila. Nastojat ću, i dalje, u okviru mojih nadležnosti, učiniti sve da dobijemo i druge količine vakcina, te da počne masovna vakcinacija naših građana”, poručila je Turković.

Ministrica vanjskih poslova BiH trebala bi osjećati sram zbog toga što je Vijeće ministara BiH u kojem je ona dopredsjedavajuća uspjelo tek sada, na samom kraju marta, osigurati isporuku vakcina. Zaboravila je Turković, od silne želje da poraz predstavi uspjehom, pojasniti zbog čega se nije ranije angažovala u Berlinu i Briselu, ako je već tako moćna i ako nam je samo jedna njena posjeta omogućila isporuku vakcina.

Vakcine u okviru COVAX mehanizma ranije su dogovoreno i bilo je samo pitanje dana kada će biti isporučene. Posjeta Bisere Turković zvaničnicima u Berlinu i Briselu nije imala nikakvog utjecaja na današnju isporuku osim ukoliko Turković ne želi reći da je Evropska unija mislila prevariti BiH, ali da je ona – dakle Bisera Turković – spriječila sramni nasrtaj EU na našu zemlju.

(PRESS)

pressmedia.ba