Konakovićeva nova reakcija na odluku Bogićevića, oformljena Facebook grupa, poziva građane da se pridruže

Kandidat za gradonačelnika Sarajeva Bogić Bogićević jučer je uputio pismo predsjedniku SDP-a BiH Nerminu Nikšiću u kojem ga obavještava o neopozivoj odluci da povuče kandidaturu za tu poziciju. Kako je naveo, ona je očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima “Četvorke”, koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva.

Bogićević u svom pismu navodi da smatra je nejedinstvo svojevrsna poruka da unutar “Četvorke” on nije poželjan kandidat za pomenutu odgovornu funkciju.

Bogićević je istakao da ne želi da narušavanje međustranačakih odnosa zbog njega, niti želi da se njegovo ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama, na šta je ličila današnja sjednica Gradskog vijeća Sarajeva.

“Zahvaljujem Socijaldemokratskoj partiji na povjerenju koje mi je ukazala kandidovanjem za gradonačelnika glavnog grada Bosne i Hercegovine. Posebno zahvaljujem onom dijelu javnosti koji mi je iskazao veliku podršku i poštovanje. Nažalost, ne mojom krivnjom, njihova očekivanja su iznevjerena”, poručio je Bogićević.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković jutros je reagovao tako što je oformio Facebook podrške pod nazivom

“Kreirana je grupa kojom šaljemo poruku Bogiju. Da vidi koliko nas ima. Like i share, a onda poziv prijateljima. Prevažno je da vidi koliko nam je stalo”, naveo je Konaković.

Nakon burne sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja je prekinuta 24. marta 2021. i političkog razlaza “Četvorke”, iz Naroda i Pravde, SDP-a i Naše stranke tvrde da su i bez ranijeg koalicionog partnera osigurali većinu u Gradskom vijeću i izbor Bogića Bogićevića.

U poslijepodnevnim satima 24. marta 2021. održan je hitni sastanak gradskih vijećnika Naroda i Pravde, SDP-a, Naše stranke i Platforme za progres
koji su potpisima potvrdili da imaju potrebnu većinu za izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva kao i gradonačelnika Bogića Bogićevića.

Potpise za izbor Jasmina Ademovića za predsjedavajućeg Gradskog vijeća i Bogića Bogićevića za gradonačelnika stavilo je 16 gradskih vijećnika iz
ove četiri stranke. Većina u Gradskom vijeću Grada Sarajeva zahtijeva da se nastavak konstituirajuće sjednice, koja je prekinuta, zakaže za
petak, 26. mart 2021.

“Nažalost, pokušajem kupovine i već viđenim političkim trgovinama, nanesena je šteta Gradu Sarajevu, ali smo uvjereni da su vremena kada je
gradonačelnik biran kupljen glasovima, nepovratno prošla. Nastavkom konstituirajuće sjednice vratit ćemo dignitet cijelom procesu, izabrati
predsjedavajućeg Gradskog vijeća, gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika koji će svoje funkcije obavljati dostojanstveno, odgovorno i u korist svih građana Sarajave”, navodi se u saopćenju.

pressmedia.ba