Leon Benko: Rukopis Matjaža Keka toliko je prepoznatljiv, rekao sam da neće biti jednostavno

Hrvatska fudbalska reprezentacija jučer je poražena na gostovanju kod Slovenije (1:0) na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, a taj meč prokomentarisao je i Leon Benko, bivši fudbaler Sarajeva.ž

Hrvatska fudbalska reprezentacija jučer je poražena na gostovanju kod Slovenije (1:0) na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, a taj meč prokomentarisao je i Leon Benko, bivši fudbaler Sarajeva.ž

Jedan od najiskusnijih fudbalera 1. HNL-a igrao je pod za Rijeku pod vodstvom Matjaža Keka, aktuelnog selektora Slovenije, a tada je došao do nagrade za najboljeg igrača lige u izboru kapitena hrvatskih prvoligaša.

“Nema uopšte dvojbe, jer rukopis Matjaža Keka toliko je prepoznatljiv. Toliko je dobro pripremio ekipu, koja je pokazala karakter, mirnoću, i odigrala možda i iznad svojih mogućnosti”, rekao je za tportal 37-godišnji Leon Benko.

Hrvatska je na startu imala priliku da povede preko Vlašića i Kramarića.

“Hrvatska je definitivno u tih desetak minuta bila puno bolja. I šteta što jedna od tih lopti nije završila u mreži. I prema tome može se zaključiti da Hrvatska nije podcijenila Sloveniju. Međutim, pripreme su bile prekratke, ovo je bilo prvo okupljanje nakon četiri mjeseca, i teško je bilo za očekivati da će se u samo dva ili tri treninga moći nešto posebno uigrati”, dodao je bivši napadač Sarajeva.

Benko smatra da je veliki hendikep bio nedostatak Brune Petkovića.

“Evidentno je da su s Petkovićem neke akcije već bile uigrane. I zato se ja uopće ne bojim za nastavak kvalifikacija, jer čim se Petković vrati, a vidi se da je u odličnoj formi, i stvari će sjesti na svoje. On je tek jedan od kotačića ovog stroja”, rekao je iskusni fudbaler, dodavši:

“Bilo bi lakše da je Petković ovdje, ali ja apsolutno vjerujem da će u ova dva, tri dana, momčad shvatiti gdje je ‘štekalo’. Kvalitetu imamo, igraju jako dobro po svojim klubovima, a s Dalićem koji ih je vodio do svjetskog srebra, sigurno imaju pravu atmosferu”.

Mali dio igrača ispratio je Luku Modrića, koji je s punih 35 godina još jednom pokazao kako se treba boriti za reprezentativni dres.

“Tačno, ali ja mislim da se takav dan može dogoditi svakome. Luki Modriću možda i ne, jer on je ipak svjetska klasa. No, siguran sam da nije tu bilo nikakvog namjernog skrivanja. Ali jednostavno, nešto se dogodilo. S time da, ponavljam, očekujem već protiv Kipra posve drugačiju Hrvatsku”, istakao je Benko, dodavši:

“I ne sviđa mi se kada se nakon jednog poraza krene pričati o mogućoj smjeni izbornika. Dalić je pravi, ali sada je naišao na također odličnog Keka. Znam kako on radi, i baš smo pričali uoči utakmice, pa sam rekao da nam protiv Slovenije neće biti jednostavno. Eto, i pogodio sam”.

KOMENTARI