Ministar Grubeša bi zbog opstrukcije ANU BiH mogao krivično odgovarati

Ustavni sud BiH bi uskoro trebao provjeriti da li je ministar pravde BiH Josip Grubeša prekršio odluku ovog suda u slučaju upisa Akademije nauka i umjetnosti BiH u registar pravnih lica. Nakon što je ministar Grubeša ponovo odbio to učiniti advokat Nedim Ademović je podnio zahtjev za provjeru poštivanja odluke Ustavnog suda.

– Ministar Grubeša je nakon odluke Ustavnog suda BiH ponovo donio rješenje kojim se odbija upis ANU BiH. Time je samo formalno, ali ne i suštinski ispoštovao pravno shvatanje Ustavnog suda i njegovu odluku. Odluka nije faktički ispoštovana. To je igranje s odlukom u čijem obrazloženju se navodi da odbijanje upisa predstavlja povredu Ustavom zagarantovanih prava, za Patriju je istakao Ademović.

Nije Ademović želio prejudicirati kakav će stav zauzeti Ustavni sud BiH, ali očekuje da se ovo pitanje veoma brzo nađe na jednoj od plenarnih sjednica. Za neizvršavanje odluka Ustavnog suda predviđena je krivična odgovornost.

– Ustavni sud BiH treba štititi svoj dignitet. Ukoliko dopuste da nepoštivanje njihovih odluka prođe nekažnjeno onda odobravaju slične presedane koji potvrđuju poluanarhično stanje u kojem vlada faktička moć pojedinca, najčešće nošena političkom podrškom koju u konkretnom slučaju HDZ daje ministru, istakao je Ademović.

Godinama HDZ u saradnji sa SNSD-om, ali i prešutnu saglasnost SDA opstruira registraciju ANU BiH. Jasno je da se oni trude zaštititi vlastitu etnonacionalnu poziciju slabljenjem svih institucija koje su simboli državotvornosti i kontinuiteta BiH. 

Prije Grubeše upis ANU BiH je opstruirao još jedan HDZ-ovac Bariša Čolak, koji tada nije ispoštovao presudu Suda BiH koja je skoro identična posljednjoj odluci Ustavnog suda BiH. Političko-pravnim akrobacijama presuda nije provedena. Na njegovo postupanje ANU BiH se žalio Vijeću ministara BiH gdje se očekivano stalo u zaštitu ministra. Nakon toga Sud BiH je donio presudu kojom je odbio tužbu ANU BiH, s tim da je tome prethodila promjena sudskog vijeća. Apelacija pred Ustavnim sudom BiH je pokazala da bi se VSTV najozbiljnije trebao pozabaviti radom Suda BiH u konkretnom slučaju.

U ANU su zauzeli stav da neće komenatrisati ništa dok Ustavni sud ne donese svoj stav o poštivanju vlastite odluke. Iz ANU će insistirati da se u cijeli slučaj aktivnije uključi i visoki predstavnik u BiH koji bi svojim autoritetom i mehanizmima koje ima na raspolaganju trebao osigurati da izabrani zvaničnici na svim nivoima vlasti poštuju Ustav i zakone zemlje koju predstavljaju. 

ANU BiH će se nastaviti boriti svim pravnim sredstvima kako bi ličnim primjerom pokazala i dokazala da se mogu i moraju osujetiti opasne namjere onih koji rade na slabljenju države i njenih institucija. Na tom putu je trebaju prestati saplitati i oni koji se javno deklarišu kao patriote dok  zarad ostvarenja vlastitih nerealnih ambicija da se zovu akademicima osnivaju udruženja građana kojima se daje vjetar u leđa onima koji bi i ANU BIH sveli na etnonacionalne okvire. Bez jake ANU slabija je i država BiH, a to bi trebali shvatiti i mnogi političari čije ruke u parlamentima umjesto vlastite savjesti slušaju komande kojima se država prodaje zarad sitnih političkih interesa.  

(nap)

pressmedia.ba