Brkić-Mora: EU i SZO pokrenule projekat podrške vakcinaciji na zapadnom Balkanu

Evropska unija, u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pokrenula je regionalni projekat vrijedan preko 7 miliona eura za podršku sigurnom i učinkovitom cijepljenju populacije širom zapadnog Balkana, rekao je u Briselu zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) za politička pitanja Enrique Mora, tokom sastanka sa zamjenikom ministrice vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem.

Mora je istakao da je novi regionalni projekt dio cjelokupne inicijative Team Europe koji podrazumijeva pokretanje niza regionalnih akcija u korist zapadnog Balkana, u iznosu od preko 25 miliona eura finansiranih iz Instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPA). On je naveo je da ukupni paket pomoći EU za zapadni Balkan, kao odgovor na COVID-19, trenutno premašuje 3,3 milijarde eura, te da sve navedeno pokazuje strateški značaj regije zapadnog Balkana za Evropsku uniju, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zamjenik Brkić je tom prilikom rekao da Bosna i Hercegovina cijeni kontinuirani angažman Evropske unije u podršci stabilnosti kao i aktivnosti na jačanju političkih i ekonomskih veza, kako unutar regije zapadnog Balkana, tako i između EU i regije, posebno imajući u vidu trenutnu situaciju s pandemijom COVID-19 i sve mjere koje treba slijediti.

On se zahvalio EU na neprocjenjivoj podršci pruženoj BiH i regiji tokom kriznih situacija.

Iako je i sama EU teško pogođena, pružila je podršku zapadnom Balkanu, uključujući hitan odgovor na najkritičnije medicinske potrebe, zatim u prevazilaženju posljedica koje kriza ostavlja na zdravstveni i ekonomski sektor, te makrofinancijsku podršku. Takođe, zemlje regije uvrstila je u programe javne nabavke i pomogla na mnoge druge načine.

Zamjenik ministrice je istakao da je Bosna i Hercegovina predana svom putu ka EU, te da nema alternativu evropskoj integraciji koju vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okruženja, ekonomskog razvoja i političke stabilnosti.

On je naglasio da će Bosna i Hercegovina s partnerima sa zapadnog Balkana pojačati napore na realizaciji ključnih pitanja u vezi s infrastrukturnom povezanošću, lakšim protokom kapitala, robe, usluga i kvalifikovane radne snage. Iskazao je uvjerenje da će se podrška i pomoć EU našoj regiji nastaviti, navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

BHRT