Irfan Čengić: “Pored Bogića drugi kandidat ne dolazi u obzir. Možemo blokirati Grad”

Koordinator za izbor gradskih vijećnika i gradonačelnika Sarajeva Irfan Čengić u vanrednom izdanju Politbiroa uživo govorio je i o mogućnosti da Abdulah Skaka ostane gradonačelnik i šta ako Bogić Bogićević ostane pri svom stavu.

“Sada smo skupili većinu koja će izabrati rukovodstvo Gradskog vijeća i to će biti Bošnjak. Ja lično ne odustajem od Bogića Bogićevića i neću podržati niti jednog drugog kandidata. Emerik Blum je mrtav, možda bih njega podržao”, decidan je Čengić.

Osvrnuo se i na priču o Bogićevićevim godinama, kazavši da je on 1953. godište i da je tek koju godinu stariji od Bakira Izetbegovića i Zlatka Lagumdžije te da je mlađi od Bidena bar 10 godina.

“Ne mogu da zamislim niti jednog drugog kandidata. Ako se to desi, neću ni pomoći ni odmagati. Nadam se da će se Bogić predomisliti. Meni lično niti jedan drugi kandidat ne dolazi u obzir. Ne vidim smisla nikoga drugoga predlagati. Možemo blokirati Grad. Ne može ni Skaka ostati, njemu je po Statutu Grada istekao mandat jučer. Da li će sada OHR uletjeti, i reći neka ga još. U Poslovniku i Statutu piše da dok se ne završi konstituirajuća sjednica, ne mogu se održavati redovne. Dok ne izaberemo novog gradonačelnika, Gradsko vijeće ne može niti jedan akt usvojiti. Ako se izabere Bošnjak za predsjedavajućeg, Skaka ne može nikako ostati, rekao je Čengić.

“Skaku je doveo SDP na to mjesto. 2015. godine odlazi Aljoša Čampara, dao je ostavku na mjesto dogradonačenika i otišao je za ministra. Ivo Komšić je ušao u SDP, iako ga mi nismo izabrali. 31. decembra treba imenovati dogradonačelnika i oni nas mole da podržimo Skaku. Ivo Komšić je molio nas tada da kao SDP podržimo Skaku. Tad sam govorio ako mu mu to sada pustite, vidjet ćete šta će postati. Tada su me napali i preglasali. SDA i SDP su izabrali njega za dogradonačelnika. Ivo Komšić je imenovao njega za dogradonačelnika preko SDA i SDP-a i onda je krenula njegova uzlazna putanja”, priča Čengić.

Komentirao je i izjave Zlatka Lagumdžije koji je odustajanje Bogićevića nazvao tragedijom te ocijenio da Nikšić, Konaković i Kojović nemaju kapaciteta.

“Vratiti ću vas na izbore 2012. Tada sam prvi put izabran sa 20 godina. Tada smo se borili da nakon Alije Behmena ostane gradonačelnik iz SDP-a. SDP je tada bio vlast u kantonu, Federaciji i Vijeću ministara. Naša stranka i SDA su tada izabrali Ivu Komšića. Zato što je on (op.a. Zlatko Lagumdžija) bio drzak prema Našoj stranci, mi smo izgubili poziciju gradonačlnika. I sada da on nekome drži lekcije o tome što nismo Bogića, a svi znamo kako se on ponašao prema tom Bogiću. Da je sreće bilo Bogić Bogićević bi 2000, bio predsjednik SDP-a.

Poziciju gradonačlnika Bogićeviću niko nije ozbiljno nudio. Nikšić je bio prvi. Kada smo bili moćna partija on (op.a. Zlatko Lagumdžija) nije znao da izabere gradonačelnika”, govori Čengić.

(Raport)

pressmedia.ba