Građani BiH pohrlili na vakcinaciju u Beograd, jutros velike gužve i prije otvaranja punktova

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine iskoristio je i ovaj vikend za obavljanje procesa imunizacije u susjednoj Srbiji, a u Beogradu se od ranih jutarnjih sati mogu primijetiti velike gužve ispred punktova za vakcinaciju.

Ispred Hale 3 Beogradskog sajma gdje se građani mogu vakcinisati bez najave, zabilježen je veliki broj građana BiH koji su, zbog neadekvatnog odgovora vlasti na problem nabavke vakcina, odlučili iskoristiti mogućnost besplatne imunizacije u Srbiji.

Vakcinacijski punktovi na Beogradskom sajmu jutros su aktivni od 8 sati, a prema informacijama sa lica mjesta od nadležnih ljudi Sajma, veliki redovi stvorili su se i prije otvaranja samih punktova te je već tada više od hiljadu osoba čekalo u redu ispred Hale 3.

Vakcinacija građana, pored Hale 3 Beogradskog sajma, obavlja se i u Hali 11, ali kako ističu nadležni, na ovom punktu je zabilježena nešto manja gužva.

Procedura vakcinacije se obavlja u Hali 3 i Hali 11 (Foto: Klix.ba)

Iako su gužve zabilježene i prethodnih dana, s obzirom na dane vikenda, na Beogradskom sajmu se danas i sutra očekuje znatno veći broj građana iz susjednih zemalja prije svega Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Već jutros, u ranim jutarnjim satima, prema izvještaju BIHAMK-a, zabilježena je pojačana frekvencija automobila na graničnim prijelazima sa Srbijom.

Građani strpljivo čekaju u redu za vakcinaciju (Foto: Klix.ba)
Građani strpljivo čekaju u redu za vakcinaciju (Foto: Klix.ba)

Prema informacijama BIHAMK-a gužve su zabilježene na GP Karakaj (Zvornik) i GP Rača, kao i na prelazima Šepak i Pavlovića most gdje se formiraju duže kolone vozila.

Podsjetimo, za ulazak u Srbiju u ovom trenutku potreban je samo važeći bh. pasoš dok negativan PCR test nadležni organi u Srbiji trenutno ne traže.

Za samu vakcinaciju, nije potrebno ljekarsko uvjerenje, a kako smo se mogli uvjeriti i prethodnih dana, proces vakcinacije uključujući i administrativnu proceduru ne oduzima previše vremena.

Kako ističu građani koji su jutros obavili vakcinaciju, organizacija samog procesa imunizacije u Hali 3 protiče bez većih problema, a i pored velikih gužvi, cijeli proces je jednostavan i jasan.

Proces imunizacije jasan i jednostavan (Foto: Klix.ba)
Proces imunizacije jasan i jednostavan (Foto: Klix.ba)

Sama imunizacija uključujući i administrativnu proceduru koja podrazumijeva saglasnost za vakcinaciju, ljekarski pregled i popunjavanje podataka u IT centru u prosjeku traje oko 45 minuta.

Prema informacijama građana, nakon obavljene procedure dobija se potvrda o izvršenoj vakcinaciji.

Kada je u pitanju revakcinacija, ona se prema informacijama nadležnih ljekara obavlja nakon 12 sedmica, a svi građani koji su obavili vakcinaciju putem email adrese dobit će obavijest o tome kada je potrebno izvršiti revakcinaciju.

Procedura vakcinacije traje oko 45 minuta (Foto: Klix.ba)
Procedura vakcinacije traje oko 45 minuta (Foto: Klix.ba)

Važno je još napomenuti da su u Srbiji na snazi epidemiološke mjere kojima je propisano da su zatvoreni kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri. Ugostiteljskim objektima dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno.

Hotelski restorani i kafići mogu usluživati isključivo goste hotela s prijavljenim boravkom, i to do 21 sat.

(Klix)

pressmedia.ba