Koliko je prijavljenih za vakcinaciju u RS

U Republici Srpskoj do sada je vakcinisano 25.000 građana, među kojima su zdravstveni radnici, korisnici i radnici u staračkim domovima, roditelji djece sa poteškoćama u razvoju i građani stariji od 65 godina. Ovo je za BHT1 potvrđeno u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, uz napomenu da je u toku izrada aplikacije za prijavljivanje građana za vakcinaciju.

[embedded content]

Do sada se za masovnu imunizaciju u Banjaluci prijavilo 15.000 građana starijih od 65 godina. Na dnevnom nivou se vakciniše 300 građana, a kada stignu nove količine vakcina do kraja ove sedmice plan je i do 1.000.

Među 1.700 vakcinisanih u Banjaluci, osim starijih od 65 godina, su i zaposleni u Domu zdravlja i korisnici i radnici u domovima za starija lica. U banjalučkom Domu zdravlja ističu da nije bilo značajnih neželjenih reakcija, osim očekivanih kao i nakon svake vakcine, kao što su kratkotrajno povišena temperatura, lagani otok, crvenilo.

MLADEN ŠUKALO, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka

„Ta osjetljiva dobna grupa, ako oboli, može imati težak i neizvjestan ishod u liječenju, te samim time nam je prioritet da ubrzamo taj proces, a ono što će diktirati dinamiku rada je dostupnost vakcina.“

Vakcinacija zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj je završena, u toku je revakcinacija. Na UKC-u trenutno virusom korona je zaraženo 34 ljekara i medicinskih sestara.

ALEKSANDRA TADIĆ, medicinska sestra u Urgentnom centru na UKC-u

„Do sada je ukupno vakcinisano 1.620 radnika UKC-a. Prioritet su bili vakcinisani u kovid odjeljenjima i zdravstveni radnici, a među vakcinisanim je i 250 naših penzionera UKC-a.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA I SOCIJALNE ZAŠTITE RS

„Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite uputilo je u februaru poziv svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj i distriktu Brčko za imunizaciju protiv Kovida 19 u Srbiji, na osnovu kojeg je vakcinisano 2.360 zaposlenih.“

Dom zdravlja i grad Banjaluka izradili su letke koji će biti masovno dijeljeni, kako bi građani dobili sve potrebne informacije vezano za vakcinaciju. Zainteresovani se mogu prijaviti svojim timovima porodične medicine ili putem SMS poruka. Agresivnija kampanja za vakcinaciju krenuće kada stignu veće količine vakcina u Republiku Srpsku.

BHRT