Novi šef struke Erzurumspora: U tridesetpetogodišnjoj karijeri trenirao 30 klubova

Novi šef stručnog štaba turskog superligaša Erzurumspora Yilmaz Vural iskusni je fudbalski stručnjak koji je u 35-godišnjoj trenerskoj karijeri s klupe vodio 30 klubova.

Novi šef stručnog štaba turskog superligaša Erzurumspora Yilmaz Vural iskusni je fudbalski stručnjak koji je u 35-godišnjoj trenerskoj karijeri s klupe vodio 30 klubova.

Iskusni Vural je trenersku karijeru počeo 1986. godine u timu Malatyasporu. Tokom karijere mijenjao je brojne klubove i stekao veliki ugled i simpatije fudbalske javnosti u Turskoj.

Potpisivanjem ugovora sa BB Erzurumsporom, 68-godišnji Vural nakon pet godina vratio se u elitnu Super ligu Turske kako bi pomogao toj ekipi da u posljednjih deset utakmica odbrani status u društvu najboljih.

Vural je u razgovoru s novinarom Anadolu Agency (AA) istakao da je zadovoljan karijerom u kojoj je imao mnogo teških trenutaka i izazova.

“Ovo mi je 30. klub u karijeri. Mislim da u svijetu ne postoji trener koji je u ovakvoj poziciji. Nije ovo neki rekord koji usrećuje. Ovo je pokazatelj nestabilnosti u turskom fudbalu. Ne treba nas trenere pitati zašto toliko mijenjamo timove, već ljude koji upravljaju i donose odluke u klubovima. U konačnici ovo nije neki lijep jubilej, ali ima i svoje pozitivne strane. Nisam nikada bio bez posla“, rekao je Vural.

Ističući kako je tokom karijere vodio isključivo prvoligaše i superligaše u Turskoj, Vural je kazao da je trenerski posao radio u svim regijama te zemlje.

Vural je kazao da je Turska zemlja sa dinamičnom i mladom populacijom i sa veoma dobrim stadionima i infrastrukturom, ali mu smeta što u turskim klubovima ima više stranih nego domaćih fudbalera.

“Turska nudi velike mogućnosti. Presretan sam kada vidim da predsjednik države zove naše reprezentativce i daje im moral nakon pobjede i kada ministar sporta ode u svlačionicu i raduje se s njima. To treba ostati tako, a zato trebaju klubovi da donose prave odluke“, kazao je Vural.

Vural je u nekima klubovima bio angažiran i u više navrata. Samo u Antalyasporu i Kasimpasi se uspio zadržati dvije godine, a 2018. godine je promijenio tri kluba.

KOMENTARI