KCUS: “Najveća smrtnost je na njemačkom Dreger respiratoru, a ne na kineskim”

“Mi anesteziolozi smo sa najtežim pacijentima, koji su na granici života i smrti. Bavimo se pacijentima koji su izuzetno teškog općeg stanja, životno ugroženi”, kazala je.

Dodala je da je za pacijente sa COVID-19 oksigenalna terapija esencijalna, te da nijedan pacijent nije uskraćen za adekvatnu terapiju.

“Pacijenti dolaze u izuzetno teškom općem stanju i često zahtijevaju respiratornu potporu i mnogi pacijenti se ne bi oporavili bez respiratora. Svaki respirator je izvor kiseonika i on ga isporučuje invazivnim ili neinvazivnim metodama. U najvećem broju kod nas su Dreger respiratori i mi ih najviše volimo, i najviše smo s njima radili.

Svi pacijenti koji su životno ugroženi, stavljamo ih na naše Dregere. Imamo i VG i ACM, i druge respiratore i to su respiratori koji su nam puno značili u ovim teškim vremenima”, kazala je.

Dodala je da je bio sasvim dovoljan broj respiratora i mogli su procijeniti koje koristiti.

“S obzirom na toda smo stavljali na Dreger respiratore i najveća nam je smrtnost, 65% na Dreger respiratorima. Pacijenti koji dolaze u jednom teškom stanju, vi im možete isporučivati kisik i na najboljoj mašini, ali ako su to teške bolesti pluća – da taj kiseonik ne može kroz kapilarnu membranu da se transportuje u krv”, pacijenti bez obzira na sve jednostavno umiru, kazala je dr. Amela Katica Mulalić, prenosi “Radio Sarajevo“.


Izvorni članak: KCUS: “Najveća smrtnost je na njemačkom Dreger respiratoru, a ne na kineskim”