U Srbiji od danas na snazi nove mjere: Počinju da rade bašte kafića

Od danas će bašte kafića i restorana u Srbiji biti otvorene, ali će moći da se koriste sa 50 posto kapaciteta.

Kako je jučer objasnio dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, u baštama mora da bude razmaka od dva metra među gostima, a ne među stolovima, i da moraju da se nose maske.

Dodao da korekcije mjera podrazumjevaju da ugostitelji mogu da rade na 50 posto kapaciteta na otvorenom.

– To bi bio uvod u malo ozbiljnije poštovanje mjera, jer da smo te najosnovnije mjere poštovali, ne bismo morali ni da se zatvaramo – zaključio je Kon.

Radno vrijeme svih objekata, uključujući one koji već rade i one koji će od danas biti otvoreni, od danas se produžava maksimalno do 22 sata.

Ovo se odnosi na prodavnice prehrambene robe, frizerske i kozmetičke salone, teretane, spa centre, koji trenutno rade do 20 sati.

Ustanove kulture – bioskopi, pozorišta, galerije, biblioteke – također će moći da rade do 22 sata. Ustanove kulture trenutno rade do 21 sat.

Tržni centri, koji su zatvoreni već nekoliko nedjelja, neće raditi ni od ponedjeljka, a tokom ove nedjelje bit će razmotreno od kada bi mogli da rade i pod kojim uslovima.

Svi srednjoškolci i stariji osnovci ostaju na onlajn nastavi i u narednom periodu. Oni mogu da, u kontrolisanim i bezbjednim uslovima, idu u školu samo na ocjenjivanje.

https://pressmedia.ba/