Danas se obilježava Dan grada Sarajeva

Na današnji dan prije 76 godina , 6. aprila 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata i to “zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota Srba, Muslimana i Hrvata” . Taj dan svake godine obilježava se kao Dan grada Sarajeva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić položiće cvijeće u povodu obilježavanja 76. godišnjice oslobođenja grada Sarajeva od fašističke okupacije i 6. aprila Dana grada Sarajeva na Vječnoj vatri, Šehidskom mezarju Kovači, Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva i Spomen-parku “Vraca”.

Sarajevo je 6. aprila ’45. godine oslobođeno od posljednjih fašističkih uporišta u gradu.

Oslobađanje Sarajeva od fašističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata počelo je 28. marta 1945. godine. Probojem 334. puka obalom Miljacke do Marijin-Dvora u noći 6. aprila završene su ulične borbe u Sarajevu. Do zore je njemačka 181. divizija napustila svoja posljednja uporišta, a u međuvremenu su preko Vraca i Mojmila u južni dio grada ušli i pripadnici 5. crnogorske udarne brigade

Na isti datum 1992. Sarajevo kreće u novu bitku. Petog, odnosno 6. aprila 1992. godine počela je najduža opsada u modernoj evropskoj historiji, opsada koja je trajala 1.425 dana tokom koje je živote izgubila 11.541 osoba, među kojima više od 1.600 djece.

Dan ranije, tog 5. aprila, kada su se pred zgradom Skupštine RBiH okupile na hiljade građana s transparentima “Mi smo za mir”, pale su prve žrtve – Suada Dilberović i Olga Sučić.

Uzimajući u obzir važnost ovog datuma kroz njegovu historiju, Gradsko vijeće je na sjednici 2006. godine donijelo odluku kojom je 6. april određen kao Dan grada Sarajeva.

BHRT