Istočna Hercegovina suočava se sa najtežim periodom od početka pandemije

Epidemiološka situacija u istočnoj Hercegovini i dalje je teška. U Gacku je od 45 testiranih, njih 38 pozitivno na koronavirus. U bolnice se primaju pacijenti sa teškom kliničkom slikom. U trebinjskoj bolnici trenutno je hospitalizirano više od 100 oboljelih.

[embedded content]

Iz gradskog kriznog štaba najavili su otvaranje dnevne bolnice. Zbog pogoršane epidemiološke situacije učenici u Trebinju i Gacku nastavu će i dalje pratiti onlajn.

U trebinjskoj bolnici na liječenu je 101 oboljeli od Kovid-a 19. Mjesta na kovid odijeljenju ima, ali su problem bila kiseonička mjesta, pa su u bolnici bili primorani da buše zidove kako bi doveli kiseonik do svakog kreveta.

NIKOLINA MUČIBABIĆ, glasnogovornica Bolnice Trebinje

„Hospitalizovano je 101 lice, od kojih 79 sa teškom kliničkom slikom, tri lica su na invanzivnoj i 3 na neinvazivnom respiratoru, nažalost u posljednja 24 sata bilježimo i dva smrtna ishoda“.

U gradskom štabu za vanredne situacije traže rješenje- kako umanjiti pritisak na bolnicu i Dom zdravlja u Trebinju. Odlučili su da se u Đačkom domu otvori dnevna bolnica, a najavljeno je i otvaranje dvije dnevne kovid ambulante.

STEVAN BEKAN, načelnik Stožera za izvanredne situacije Trebinje

„Ono što smo na Štabu razgovarali je najvažnije da zajednički održe sastanak Bolnica i Dom zdravlja i usaglase način kako bi se u Gorici i Tini otvorile dnevne ambulante i rasteretio rad porodične medicine i bolnice Trebinje“.

Učenici u Trebinju i Gacku i dalje će nastavu pohađati online, jer epidemiološka situacija na istoku Hercegovine i dalje je nepovoljna.

Epidemiolozi i članovi štabova za vanredne situacije stanovnike Istočne Hercegovine pozivaju na poštivanje epidemioloških mjera jer ovo je najteži period za ovaj dio zemlje od početka pandemije.

BHRT