Tužioci nisu zatekli ‘malina respiratore’ na KCUS-u iako je Sebija tvrdila da ih neće povući iz upotrebe

Tužioci Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Mladen Vukojičić i Milehiha Dugalija, te državni tužilac Džermin Pašić, uz istražitelje SIPA-e jučer su ušli u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Istraga je započela nakon što su anesteziolozi, njih 17, pisali šefovima klinika o katastrofalnom stanju na KCUS-u, posebno u odjelima gdje se liječe covid pacijenti.

Anesteziolozi su upozorili i da se respiratori koje je uvezla „Srebrena malina“ ne mogu koristiti kao podrška u disanju teško oboljelih od covid-19.
Iako je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović na press-konferenciji održanoj u ponedjeljak kazala kako se respiratori i dalje koriste, a to je izrekao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u subotu navečer, to nije tačno.

Naime, kako je Raportu potvrđeno iz izvora bliskih Tužilaštvu Kantona Sarajevu, svi tzv. „malina respiratori“ su povučeni iz upotrebe. Tužioci nisu zatekli niti jedan na odjelima. Kako nam je rečeno, 28 respiratora koji su došli iz Federalne uprave civilne zaštite i još 5 iz donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata tužioci su razmontirane zatekli u skladištu.

To samo potvrđuje pisanje Raporta, koji je objavio dokument kojim direktor Hirurških disciplina Nermin Granov nalaže da se sporni respirat

pressmedia.ba