CIK sa šefovima delegacija EU, OHR-a, OSCE-a i SAD-a o izmjenama Izbornog zakona BiH

Predsjednik i članovi Centralne izborne komisije BiH danas su održali online sastanak sa ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH, Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH,  ambasadoricom Kathleen Kavalec, šeficom Misije OSCE-a u BiH i Ericom Nelsonom, ambasadorom SAD-a u BiH.

Ambasadori su na sastanku pozdravili rad i napore koje je uložila Centralna izborna komisija BiH u provedbi Lokalnih izbora u 2020. godini, pod izuzetno teškim okolnostima.

Kako je saopćeno, Centralna izborna komisija BiH je bila izložena političkim napadima, s političkim liderima koji su vršili prijekorne napade i na pojedine članove institucije. I dalje postoji jasno protivljenje bilo kakvim pokušajima podrivanja legitimiteta Centralne izborne komisije BiH kao institucije.

Razgovarano je o reformi Izbornog zakona BiH i formiranju i početku rada Interresorne radne grupe za Izmjene izbornog zakona BiH, odnosno učešću predstavnika CIK-a u njenom radu.

Zaključeno je da je uključenje Centralne izborne komisije BiH u rad na izbornoj reformi iznimno važno.

Uloga Centralne izborne komisije BiH u izbornoj reformi, kao provedbenog tijela, kao i zbog njenog iskustava u organizaciji i provedbi izbora,  može samo doprinijeti kvalitetu kreiranih zakonskih rješenja.

Također, na sastanku je naglašeno da se vidljivi problemi u izbornom sistemu ne mogu riješiti samo radom Centralne izborne komisije BiH.

 Proces izborne reforme potreban je kako bi se BiH približila europskim standardima i kako bi se osigurali novi alati za ublažavanje prevara i poboljšanje izborne funkcije. Na sastanku je razgovarano i o konkretnim rješenjima u izmjenama zakona, u smislu promjene sastava biračkih odbora, jačanje odredbi o finansiranju kampanje i izmjeni podzakonskih akata, poboljšanje tačnosti i brzine prebrojavanja glasačkih listića, povećanje tačnosti Centralnog biračkog spiska i dodavanje zakonskih odredbi za uključivanje tehnologija u izborni proces, koje mogu uvelike poboljšati transparentnost izbora 2022. godine.

“Članovi Centralne izborne komisije BiH su upoznali ambasadore o aktivnom radu institucije na kreiranju prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, a koji će biti ponuđen u cilju provođenja reformi za poboljšanje izbornog sistema u BiH i njegovo približavanje europskim standardima.

Navedeni prijedlog po njegovoj finalizaciji će biti prezentiran i predstavnicima međunarodne zajednice, ODIHR-a, Venecijanske komisije, kao i akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, nevladinom sektoru i sveukupnoj javnosti u BiH, a isti će sadržavati i rješenja iz preporuka ODIHR-a / GRECO-a”, saopćeno je iz CIK-a.

BHRT