Ko je ogovoran za odlazak zaraženih migranata iz karantina?

I dok se situacija sa koronavirusom na području Unsko-sanskog kantona iz dana u dan komplikuje, dodatnu opasnost bi moglo predstavljati i 55 migranata pozitivnih na koronavirus koji su napustili karantin u Miralu, i za koje se trenutno ne zna gdje su. Kantonalne vlasti pozivaju na odgovornost upravitelja ovog kampa. Sa druge strane, oni koji upravljaju ovim kampom, odgovornost prebacuju sa jedne na drugu stranu.

[embedded content]

Danas je u kantonalnoj bolnici u Bihaću otvoren i četvrti kovid odjel. Broj zaraženih iz dana u dan raste. Gužve ispred domova zdravlja postale su svakodnevna slika, a cijelu situaciju bi dodatno moglo otežati i 55 zaraženih migranata koji su otišli iz Mirala.

NERMINA ĆEMALOVIĆ, ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona

“Preko ograde su preskočili. Oni su sada stavili neke limene ograde i spriječili dalji izlazak. Nalaze se na ulici i ugrožavaju zdravlje naših građana.”, rekla je Ćemalović.

A van centara se ukupno u ovom trenutku na području USK nalazi oko dvije hiljade migranta i niko nema pravu sliku njihovog zdravstvenog stanja. Vlasti Unsko-sankog kantona traže utvrđivanje odgovornosti za ovaj propust, a iznose i teške optužbe na račun upravitelja kampa.

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer Unsko-sanskog kantona

“S naše strane je jasan stav da je to bilo organizirano, da se takvi ljudi puste. Imali smo primjere kovid oboljelih migranata i u Sedri i u Borićima, gdje se tako nešto nije moglo desiti. Ti kampovi se zatvore, fiksiraju i nema izlaza. Ja pozivam da se Tužilaštvo USK uključi”, kazao je Ružnić.

Iz IOM-a i Službe za poslove sa strancima nisu željeli davati izjave. Međutim, kako neslužbeno saznajemo, migranti su Miral napustili prije nego što su stigli rezultati testiranja. Iz policije kažu da je jako teško kontrolisati ulazak i izlazak iz ovog kampa, te da oni nad tim nemaju nadležnost.

ALE ŠILJDEDIĆ, glasnogovornik Uprave policije USK

“Nije to sabirni logor, nije to zatvor. Naravno da se mora omogućiti ta fluktuacija, prolazak. Oni su i u prije ulazili, izlazili, odlazili u gejm i vraćali se”, istakao je Šiljdedić.

I ovaj događaj je još jedna potvrda da se migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini ne upravlja na pravi način otkako su prvi migranti nezakonito ušli na njenu teritoriju.

BHRT