Travničani danas biraju novog načelnika!

Više od 47.700 građana Travnika s pravom glasa danas će birati novog načelnika. Po prvi put Trojka sačinjena od SDP-a, NiP-a i Naše stranke pod nazivom “Naša travnička priča” ponudila je zajedničkog kandidata Harisa Kanižu, dok je s druge strane SDA za kandidata ponudila Kenana Dautovića. Izbor načelnika Općine Travnik održava se nakon što je 15. novembra prošle godine na lokalnim izborima najviše glasova osvojio kandidat Mirsad Peco koji je uslijed zdravstvenih problema preminuo na dan izbora zbog čega je Centralna izborna komisija odlučila ponoviti glasanje.

HDZ je nezadovoljan voljom CIK-a odlučio bojkotirati izbore te ne ponuditi svog kandidata jer su smatrali da njihov kandidat treba naslijediti funkciju Pece, a ne da se trebaju ponoviti izbori.

U nešto drugačijem formatu na ponovljenim izborima izašla je koalicija “Naša travnička priča” sačinjena od koalicije Socijaldemokratske partije, Naroda i pravde te Naše stranke, koja je za načelnika Općine Travnik kandidovala advokata Harisa Kanižu.

Kandidat Stranke demokratske akcije je Kenan Dautović, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Prijevremeni izbori za načelnika Travnika odvijat će se na 77 redovnih biračkih mjesta te s mobilnim timom Covid-19 timom koji će obilaziti osobe u kućnoj izolaciji, a pravo glasa ima 47.782 birača te 214 registrovanih birača za glasanje u odsustvu.

Predsjednik Općinske izborne komisije Travnik Hajrudin Alibašić je u razgovoru za Klix.ba kazao da su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme te da nije bilo kašnjenja.

Za posmatranje prijevremenih izbora u Travniku i Foči (FBiH) Centralna izborna komisija BiH je akreditirala 122 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditiranje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i općinske izborne komisije nadležna općinska izborna komisija. Centralna izborna komisija BiH je akreditirala i jednog posmatrača u ime političkog subjekta za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje i rada Centralne izborne komisije BiH.

(Klix)

pressmedia.ba