U TK počinje vakcinacija osoba starijih od 65 godina

Visoku stopu smrtnosti usljed zaraze koronavirusom, bilježi Tuzlanski kanton (TK), u koji danas iz Kine dolazi hiljadu 790 vakcina. Prioritet u vakcinaciji imat će osobe starije životne dobi. U tom kantonu jučer je održan hitan sastanak s načelnicima općina i gradova, kako bi pronašli adekvatan prostor za masovnu vakcinaciju stanovništva. Također, u Tuzli je i tim ljekara uputio smjernice za jedinstven metod liječenja kovid pacijenata, koje je prihvatila Svjetska zdravstvena organizacija i koja bilježi dobre rezultate, a osim toga je i besplatna.

[embedded content]

Tuzlanski kanton koji bilježi i dalje visoku stopu smrtnosti od koronavirusa još se protiv pandemije bori isključivo blagim mjerama. Cjepiva koja stižu u Tuzlanski kanton iz Kine prvi će primiti umirovljenici stariji od 75 godina. U Tuzli se pripremaju prostori za cijepljenje.

JASMIN IMAMOVIĆ, gradonačelnik Tuzle

“Kako se bude povećavao broj vakcina, tako ćemo mi koristiti i prostore mjesnih zajednica. Na kraju, kada bude dovoljna količina vakcina, da se krene u masovnu vakcinaciju, stavili smo na raspolaganje veliku dvoranu Sportskog centra Mejdan”.

Svaka općina i grad moraju ipuniti kriterije kako da bi bili punkt za cijepljenje, jer imunizacija treba što prije započeti.

MAIDA SARIHODŽIĆ, direktor Zavoda za javno zdravstvo TK

“Dolazi kontingent vakcina, oko 1790 vakcina za Tuzlanski kanton koje će biti distribuirane po domovima zdravlja, a istom vakcinom će se nastaviti vakcinacija prioritetnih grupa, jer negdje još uvijek nisu svi zdravstveni radnici vakcinisani, a u općinama gdje to bude završeno prići će se i osobama starijim od 65 godina”.

Liječnici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla predstavili su svoje smjernice liječenja teških pacijenata koje se već primjenjuju u UKC Tuzla i koja je u ovom kantonu besplatna. Prihvaćena je i od Svjetske zdravstvene organizacije pa je tim liječnika uputio smjernice Ministarstvu zdravstva da ovo postane i jedinstvena metoda liječenja u cijelom kantonu.

ŠEKIB UMIHANIĆ, pomoćnik direktora za medicinska pitanja UKC Tuzla

“Radi se o ‘tocilizumabu’ kojeg mi primjenjujemo od augusta prošle godine, u strogo kontolisanim indikacijama. Upotrijebili smo ga kod 18 pacijenata i konzilij se sastaje prema potrebi u zavisnosti od stanja pacijenata. Značajno je da su Zavod zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravstva prepoznali potrebu za upotrebom ovog lijeka i da je to priznato kao besplatan lijek, da pacijent ne plaća troškove liječenja”.

No, osnovno je pitanje zašto Tuzlanski kanton i dalje bilježi najveću stopu smrtnosti. Na području Tuzlanskog kantona jučer je preminulo devet osoba.

NIJAZ TIHIĆ, specijalista mikrobiologije i parazitologije u UKC Tuzla

“Mi možemo pretpostaviti u razmjeni mišljenja s kolegama iz drugih centara da se tu radi o novim varijantama. Ta nova varijanta koja je dominantna, ne samo kod nas nego u čitavoj Evropi, je ova britanska”.

Tihić ističe da bi se i druge varijante virusa, među kojima su južnoafrički i brazilski, mogle očekivati i u Bosni i Hercegovini u nekom drugom valu.

Stoga se ne može u Tuzlanskom kantonu govoriti o stabilizaciji epidemiološke situacije, koja svakodnevno odnosi ljudske živote.

BHRT