Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta zadovoljan dinamikom radova na I i IX transverzali

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač obišli su danas gradilišta na I i IX transverzali u Sarajevu. Kako su naveli, zadovoljni su dinamikom izvođenja radova na ovim kapitalnim projektima.

“Na moje veliko zadovoljstvo, za razliku od prošle posjete, radovi teku u punom kapacitetu. Kada je riječ o I transverzali, najteži period je iza nas, a ispred nas je pet mjeseci ozbiljnih i dinamičnih radova. Krajem ljeta počinjemo sa bušenjem tunela, a do jeseni očekujemo završetak radova na dionici 2: Bare -Tunel Kobilja”, kazao je ministar Šteta.

Za sutra je planiran početak bušenja šipova za potputnjak Šip, nakon čega će se pristupiti izgradnji. S druge strane, na gradilištu gdje se vrši izgradnja kružnog toka na spoju ulice Safeta Zajke i IX transverzale je izbušeno 37 od ukupno 74 šipa, a dinamika radova je također izuzetno dobra. Kompletna konstrukcija kružnog toka bi trebala biti gotova do kraja godine.

Odluka o okvirnom planu i preseljenju objekata u neposrednoj blizini rondoa koji su predviđeni za uklanjanje očekuje se do kraja ovog mjeseca, a nakon čega će biti moguć kompletan završetak radova.

“Obje transverzale su od izuzetnog, dugoročnog značaja za Kanton Sarajevo i u potpunosti ću nastaviti biti na raspolaganju Direkciji, izvođačima i građanima u prevazilaženju bilo kakvih poteškoća, a sve sa ciljem bržeg završetka radova. Posjete gradilištima će iz tog razloga u narednom periodu biti češće”, navodi Šteta.

pressmedia.ba