Najmoćniji evropski klubovi dogovorili osnivanje Superlige, UEFA zaprijetila žestokim sankcijama

Informacija da će 12 velikih evropskih klubova službeno objaviti vijest o osnivanju Superlige protresla je svijet fudbala.

Informacija da će 12 velikih evropskih klubova službeno objaviti vijest o osnivanju Superlige protresla je svijet fudbala.

Mohamed Bouhafsi, urednik RMC Sporta, tvrdi da su dogovor sklopili Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico, Inter, Milan i Juventus. Britanski The Times navodi da je riječ o 11 klubova te da još uvijek nema potpisa Manchester Cityja.

Čim je stigla vijest da evropski bogataši planiraju pokrenuti svoju ligu, oglasila se UEFA žestokim saopštenjem u kojem je najavila drastične kazne za sve one koji bi eventualno sudjelovali u Superligi.

“UEFA, Engleski nogometni savez i Premier liga, Kraljevski španski nogometni savez i LaLiga te Talijanski nogometni savez i Serie A saznali su da nekoliko engleskih, španskih i italijanskih klubova planiraju stvaranje zatvorene, takozvane Superlige. U slučaju da se to zaista dogodi, želimo ponoviti da će UEFA, engleski FA, RFEF, FIGC, Premier liga, LaLiga, Serie A, ali i FIFA i sve naše članice ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo taj cinični projekt, projekt koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kad društvu solidarnost treba više nego ikad.

Razmotrit ćemo sve mjere koje su nam dostupne na svim razinama, kako pravosudne tako i sportske, da bismo spriječili da se to dogodi. Nogomet se temelji na otvorenim takmičenjima i sportskim zaslugama i ne može biti drugačije.

Kao što je prethodno najavila FIFA i šest federacija, dotičnim klubovima bit će zabranjeno igranje u svakom takmičenju na domaćoj, evropskoj ili svjetskoj razini, a njihovim igračima mogla bi se uskratiti prilika da predstavljaju svoje reprezentacije.

Zahvaljujemo onim klubovima u drugim zemljama, posebno francuskim i njemačkim klubovima, koji su odbili biti uključeni u tu ideju. Pozivamo sve ljubitelje nogometa, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta. Taj ustrajni interes nekolicine traje predugo. Što je previše, previše je”, stoji u saopštenju Uefe.

KOMENTARI