Non-paper i dalje jedna od glavnih tema regionalne, ali i šire javnosti

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling poziva Evropsku uniju da se pozicionira protiv nacionalističkih i fašističkih težnji, te da na zapadnom Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, nastupi sa jasnom politikom. Jedna je to od reakcija, koje se i dalje bilježe na takozvani non-paper dokument o podjeli granica na zapadnom Balkanu. Istovremeno, domaći zvaničnici pozivaju međunarodnu zajednicu na brzu reakciju – da taj nezvanični dokument ne bi uzrokovao veće posljedice u cijeloj Evropskoj uniji.

[embedded content]

Non-paperi prave haos na Balkanu, upozorava bivši visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling u svom tekstu za Dojče Vele. Evropska unija se mora pozicionirati odlučno protiv scenarija podjela Bosne i Hercegovine, jasan je Šiling.

CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING, bivši visoki predstavnik u BiH

“Evropska unija se mora konačno pozicionirati protiv nacionalističkih i fašističkih težnji, uključujući i one u vlastitim redovima, i nastupiti na zapadnom Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, sa jasnom, transparentnom i fokusiranom politikom. To je takođe izuzetno važno i zbog nacionalističkih stremljenja unutar same Evropske unije.”

Na svaki dokument vezan za Bosnu i Hercegovinu, a napravljen bez bh. institucija, treba reagirati oštro, poručuje dopredsjedavajući Zastupničkog doma bh. parlamenta.

DENIS ZVIZDIĆ, dopredsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH

“Ako Evropska unija, međunarodna zajednica, Amerika, promptno i adekvatno ne reaguju i u korijenu ne sasjeku ove maligne ideje, bolest će se razvijati, zlo će rasti i u jednom momentu će izaći iz okvira neformalnih ideja i inicijativa i preći u fazu koja će dovesti do nesagledivih posljedica, ne samo za Bosnu i Hercegovinu i Balkan, nego i čitavu Evropu.”

Iako nijedan ozbiljan međunarodni zvaničnik neće podržati principe navedene u non-paperu, šteta je ipak učinjena, poručuje bivši američki ambasador u Bosni i Hercegovini. Cirkulisanjem takvog dokumenta, javnost se privikava na alternative, upozorava Viktor Jakovič.

VIKTOR JAKOVIČ, prvi ambasador SAD-a u BiH

“Vrlo pažljivo i precizno pratimo reagovanje pojedinih funkcionera, vladinih institucija i državnih institucija i država, jer na taj način to postaje jedna alternativa koja može da postane prihvatljiva.”

Rješenje za trenutnu političku situaciju na zapadnom Balkanu bilo bi brzo i preko reda primanje Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u Evropsku uniju i NATO, ocjenjuje dugogodišnji političar Miro Lazović.

MIRO LAZOVIĆ, član pregovaračkog tima u Daytonu

“Na taj način sve bi ove nevolje i opasnosti koje lebde nad Bosnom i Hercegovinom, bi se otklonile, a zemlje zapadnog Balkana bi postale jače, da li kroz jačanje tog mini Šengena, ekonomskog projekta koji je na sceni, ali u svakom slučaju bi prijatelji u Evropi trebali pružiti ruku jednoj mladoj krhkoj državi kakva je Bosna i Hercegovina.”

LADA SADIKOVIĆ, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku UNSA

“Možda je i dobro što se otkrio ovaj papir, da vidimo da ništa nije učinjeno shodno pomaganju državi Bosni i Hercegovini, a Evropska unija, Vijeće Evrope i OHR imaju instrumente kojima mogu i imaju dužnost da pomognu BiH.”

Veliku pažnju javnosti izazvao je non-paper, neslužbeni plan prekrajanja granica na zapadnom Balkanu. Slovenski premijer negirao je postojanje i autorstvo tog dokumenta. No, premijer Albanije Edi Rama, kazao je da je vidio taj dokument, ali da nema komentar.

BHRT