Borelj: Navaljni mora dobiti zdravstvenu njegu


Rusija mora dozvoliti da Aleksej Navaljni dobije odgovarajuću zdravstvenu njegu, rekao je danas šef spoljne politike EU Josep Borell uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU.

“Smatramo da su ruske vlasti odgovorne za zdravstvenu situaciju Navaljnog”, rekao je Borell u video poruci prije sastanka koji se održava u formi video konferencije.

Navaljni /44/, poznat kao protivnik predsjednika Vladimira Putina, stupio je u štrajk glađu krajem marta zbog, kako on smatra, odbijanja zatvorske uprave da mu pruži odgovarajuće liječenje akutnog bola u leđima i nozi.

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće danas onlajn o zdravstvenom stanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nakon što su SAD upozorile Moskvu na “posljedice” ako Navaljni umre u zatvoru, dok rastu tenzije zbog ruskog vojnog nagomilavanja na granici sa Ukrajinom.

Ljekari su ovog vikenda upozorili da bi Navaljni, koji je štrajkuje glađu u kažnjeničkoj koloniji, mogao umrijeti “svakog minuta”, a njegove pristalice pozivaju na masovne proteste širom Rusije u srijedu navečer, nekoliko sati nakon obraćanja naciji ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je jučer da je Kremlj upozoren da će uslijediti posljedice ako Navaljni umre.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Ledrijan rekao je jučer da postoji mogućnost proširenja sankcija Moskvi, ističući da Rusija mora da snosi odgovornost za zdravlje Navaljnog.

Ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin rekao je da neće biti dozvoljeno da Navaljni umre u zatvoru.

BHRT