Vulin: Ujediniti Srbe u jednu državu

Aleksandar Vulin, srbijanski ministar unutrašnjih poslova kazao je sinoć da mu nije jasno zašto su granice država na Balkanu nepromijenjive. Zašto srpsko nacionalno pitanje se ne bi konačno riješilo tako što bi došlo do ujedinjenja Srba u jednoj državi, pitao je Vulin.

Komentarišući “non-paper”, nezvanični dokument upućen zvaničnicima Evropske unije, koji navodno predlaže raspad Bosne i Hercegovine. I ujedinjenje entiteta Republika Srpska sa Srbijom. On kazao da ga ne bi iznenadilo da takav prijedlog zaista postoji. Kao i da bi on tada oslikao “apsolutno licimjerje” zvaničnog Brisela.

Vulin o non-paperu

“Oni nas na Balkanu doživljavaju kao igračke. Oni koji vjeruju da nam EU želi nešto dobro, grdno se varaju… Na Balkanu se očigledno nacionalna pitanja rješavaju tako što se nacija ujedini. U jedinstvenu političku struktura. U jednu državu”, rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

Ministar je dodao i da je njegovo mišljenje da “Srbi treba da imaju jedinstvenu državu”.

Komentarišući kritike plana o raspadu BiH. I ujedinjenja RS-a i Srbije… Vulin je rekao da su u pitanju stavovi “slučajnih Srba”. “Oni se unaprijed određuju protiv ideja koje su dobre za Srbiju”, dodao je.

“Kad se srpsko tkivo cjepa to je ispravno. Sada kada postoji ideja da bi Srbi trebali da se ujedine to se mora spriječiti”, smatra Vulin.

On je rekao i da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Kao i Dejtonski sporazum. Ali da i tamošnji političari govore da je to nefunkcionalna država.

“Dobro je pitanje da li oni žele da žive zajedno. Ili su to nametnuli moćni stranci… Ne pada mi na pamet da se miješam. Ali mora da ostane u okviru mandata Dejtonskog sporazuma. Nju čine dva entiteta i tri naroda”, ocijenio je Vulin.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocijenio je da je “non-paper probni balon”. Na osnovu njega će se kreirati analize. Na osnovu reakcija javnosti i političkih aktera.

Šešelj: RS da dobije izlaz na more

“Svi ozbiljni pravnici i političari saglasni su da BiH (ne funkcioniše). Dejtonski sporazum je bio koristan da se postigne mi. Da se razuražaju vojske sva tri naroda”, kazao je Šešelj.

On je dodao i da je potpuno neprihvatljivo da se ujedno rješavaju sudbine Bosne i Hercegovine i Kosova.

“Dejtonski sporazum se može mijenjati samo kad se usaglase velike sile. Vidjeli smo da je Rusija protiv. Kosovo je u nadležnosti Savjeta bezbijednosti UN-a. To su dvije odvojene stvari. Ja jesam za principijelnu podjelu. Republika Srpska mora dobiti 49 posto teritorije. I imati izlazak na Jadransko more”, kazao je Šešelj, piše N1.

https://pressmedia.ba/