Softić: EU da omogući BiH do kraja godine status kandidata

Jasna evropska perspektiva za Bosnu i Hercegovinu predstavlja snažan integrativni faktor i važan alat za prevladavanje unutrašnje polarizacije, istakao je predsjedavajući Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, te pozvao zvaničnike EU da prepoznaju kredibilne reformske napore BiH i da zemlji do kraja ove godine dodijele status kandidata za članstvo u Uniji.

Softić je učesnicima interparlamentarne onlajn radionice “Zapadni Balkan: između multipolarizma i procesa evropskih integracija” rekao i da je BiH odučna da nastavi sa započetim reformama zasnovanim na poštovanju evropskih principa, demokratije, vladavine prava i zaštite osnovnih ljudskih prava.

On je naveo da je prioritet BiH prevazilaženje preostalih sukoba, jačanje regionalne saradnje i uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli i predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Italije Roberto Fiko izrazili su snažnu podršku procesu proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

Oni su naglasili da EU izražava jasan stav da je budućnost regije u Uniji, da je zapadni Balkan neodvojivi dio Evrope i da je članstvo država zapadnog Balkana od strateškog interesa za EU, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Sasoli i Fiko pozvali su zemlje regiona da nastave sa započetim reformama, ističući da će institucije EU i u političkom i u ekonomskom pogledu pratiti reformski proces.

Oni su istakli činjenicu da se EU u posljednje vrijeme suočila sa brojnim problemima koji su usporili proces proširenja, ali i upozorili da se EU i zemlje zapadnog Balkana samo zajednički mogu izboriti sa izazovima kakve predstavljaju pandemija virusa korona, migracije, trgovina ljudima, te borba protiv terorizma i kriminala.

Učesnicima radionice obratili su se i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefano Sanino, koji su naglasili činjenicu da nema nikakve sumnje da je budućnost zapadnog Balkana u EU.

Oni su pozvali zemlje regiona da na najbolji način iskoriste Paket ekonomske podrške EU vrijedan 3,3 milijarde evra.

Varhelji je najavio da će EU u narednom periodu zemljama regiona obezbijediti više od 650.000 vakcina protiv virusa korona, kao i da će nastaviti da snažno pomaže ekonomski oporavak svih zemalja zapadnog Balkana.

On je dodao da će EU, kroz sprovođenje revidirane metodologije, ojačati kredibilitet procesa proširenja koji sve zemlje regiona treba da dovede do članstva u EU.

O sprovođenju reformi u BiH govorio je i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler.

Radionicu “Zapadni Balkan: između multipolarizma i procesa evropskih integracija” organizovao je predsjednik Komisije za spoljne i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije Pjero Fasino.

BHRT