Velika Britanija sankcionirala 14 Rusa optuženih za korupciju

Velika Britanija je u ponedjeljak sankcionirala 14 Rusa za koje su rekli da su sukrivci u korupciji koju je otkrio Sergej Magnitski, odvjetnik koji je uhićen i kasnije umro u zatvoru nakon što je tvrdio da su ruski dužnosnici upleteni u masovnu poreznu prevaru.

Mjere – koje zamrzavaju imovinu službenika i zabranjuju im posjet Ujedinjenom Kraljevstvu – donesene su novim zakonom kojim se vladi daje pravo da kažnjava one za koje kaže da su umiješani u najveće slučajeve korupcije na svijetu, javlja Reuters.

Među njima su Dmitrij Kljujev, identificiran kao vlasnik Univerzalne štedionice u Rusiji i za koga je britanska vlada rekla da je pomogao u planiranju prevare od 230 mlijuna dolara.

– Korupcija ima korozivan učinak jer usporava razvoj, iscrpljuje bogatstvo siromašnijih nacija i drži njihov narod zarobljenim u siromaštvu. Truje dobrobiti demokracije – rekao je Dominic Raab u izjavi.

Među 22 osobe sankcionirane u skladu s novim globalnim režimom borbe protiv korupcije, Britanija je također kaznila trojicu braće Gupta u centru južnoafričkog korupcijskog skandala koji je doprinio propasti bivšeg predsjednika Jacoba Zume.

Gupte su optuženi u Južnoj Africi da su koristili vezu sa Zumom kako bi financijski profitirali. Braća su negirala umiješanost u korupciju.

BHRT