Džindić: Ne smijemo dozvoliti da se uruši najznačajniji rudnik u FBiH

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetio je danas Rudnik mrkog uglja “Banovići” gdje je razgovarao sa Upravnim i Nadzornim odborom o požaru koji se dogodio prije mjesec dana u podzemnoj eksploataciji.

“Ministarstvo je već izvijestilo Vladu FBiH o svim događajima na osnovu svakodnevne komunikacije s Upravim i Nadzornim odborom ovog rudnika. Sve ono što je po zakonima urađeno je dosta ‘domaćinski’ i profesionalno”, istakao je Džindić.

Naglasio je da je o svemu obaviješten federalni rudarski inspektor, policija, tužilaštvo i sve sigurnosne agencije te je izrazio nadu da će se vrlo brzo pronaći i detektovati uzrok nastanka požara.

Džindić je kazao da je Upravni obor prezentirao i plan ponovnog pokretanja proizvodnje, ali s preduslovom potpune sanacije štete nastale od požara.

Optimistično očekuje da će se u narednih deset dana posebnim metodama ‘približavati’ mjestu nastanka požara.

“Približavanjem od oko kilometar transportnog puta prema mjestu gdje je nastao požar, moći će se i procjenjivati način na koji ćemo puštati u proizvodnju podzemnu eksploataciju”,istakao je ministar.

Dodao je da su razmijenili informacije o načinu pokrivanja perioda ‘nerada’ u jami te da su trećinu proizvodnje koja je nedostajala nadomjestili povećanjem proizvodnje iz površinske eksploatacije, tako da finansijski neće biti velikih oscilacija.

“Sa Upravnim odborom Elektroprivrede dogovorili smo da se vrlo brzo razgovara o eventualnom plasmanu 130.000 tona kako bi se finansijski pomogli naredni period. Ne smijemo dozvoliti da se uruši najznačajniji rudnik u FBiH”, kazao je.

BHRT