Francuska zaprijetila odmazdom ako Britanija blokira ribolovna prava

Očekuje se da će Europski parlament večeras ratificirati trgovinski sporazum između EU i UK nakon Brexita, usred tenzija, uključujući francusku prijetnju odmazdom protiv Velike Britanije.

Sporazum o trgovini i saradnji (TCA) djeluje privremeno od januara, a očekuje se da će ga poslanici EP ratificirati kasnije večeras

Francuski ministrar za Evropu Clément Beaune optužio je, međutim, Veliku Britaniju za blokiranje ribolovnih prava,te rekao da bi EU mogla odgovoriti “odmazdom” u finansijskim uslugama.

Prema postignutom sporazumu brod sa zastavom članice EU mora da traži dozvolu za ribarenje u vodama Velike Britanije.

Međutim, do sada je samo 22 od 120 brodova u mjestu Bulonj-sur-Mer, prvoj ribarskoj luci u Lamanšu, dobilo dozvolu Britanije da ribari u tim vodama.

Pariz sada kaže da će blokirati propise kojima sa dozvoljava britanskim finansijskim firmama da posluju u EU ukoliko se u polju ribarenja ne postigne napredak.

“Mi tražimo primjenu cjelokupnog sporazuma i ukoliko to ne bude slučaj preduzećemo mjere odmazde u drugim sektorima, ako se pokaže kao neophodno”, izjavio je Klemon Bone, francuski ministar za evropske poslove, prenio je “Juronjuz”.

On je naveo da Velika Britanija očekuje veliki broj ovlaštenja ili dozvola EU po pitanju finansijskih usluga.

“Nećemo im dati nijednu dozvolu dok ne dobijemo garancije, po pitanju ribarenja i drugih oblasti, da će Velika Britanija poštovati sve što je dogovoreno”, kaže Bone.

Bone ističe da je to principu ja tebi ti meni. “Neophodno je da svi poštuju to što je dogovoreno, u suprotnom, mi ćemo biti brutalni i teški kao partneri, ako se to pokaže potrebnim”, rekao je on.

BHRT