Katica za BHRT: Policija uhapsi, preda tužilaštvu i nakon 3-4 dana isti čovjek je na ulici

Statistički podaci pokazuju da mi nemamo neke velike poremećaje u Kantonu Sarajevu, u pogledu sigrnosti i mi ćemo to predstaviti skupštini Kantona Sarajevo, kazao je za BHRT ministar unutrašnjih poslova Admir Katica.

[embedded content]

Govoreći o nadavnoj pucnjavi u naselju Hrasno kazao je kako ovakvi događaji izazivaju pomjeranja u mišljenju građana o sigurnosti u kantonu, kazao je on gostujući u emisiji “BHT1 Uživo”.

Za pola sata osoba koja je izvršila delikt je lišen slobode i to je prava stvar što policija u tom trenutku može, tako reagovati. Neko krivično djelo nije moguće spriječiti. Reakcija policije je bila brza i efikasna. Ovo je nešto što ćemo viđati i u budućnosti,

Mnogi organi naizgled nemaju dodira sa sigurnošću, ali će se o tome govoriti na sjednici skupštine, istakao je ministar.

Ono što je dobro da će se razmatrati i o obrazovnom i socijalnom sektoruka o i o domenu inspekcije. Neopravdano se sa domenom sigurnosti samo veže policija i mi ćemo to pokazati sutra na sjednici.

Ministar je govorio i o velikom broju hapšenja kada su u pitanju krivična djela razbojništva.

Evo razbojničke krađe posebno su zapažene na području Novog Sarajeva prije mjesec, dva. Otkrili smo veliki broj krivičnih djela. Ta djela su manja u obimu u odnosu na prošlu godinu. Jedna grupa lišena je slobode prije nekoliko večeri zbog krađa na benzinskim pumpama.

Mi imamo problem što više od dvije trećine izvrišalaca krivičnih djela su od ranije poznata, naglasio je Katica.

Policija otkrije izvršioca, preda tužilaštvu i nakon 3-4 dana imamo tog istog čovjeka koji ponovo vrši isto krivično djelo, i to je problem. Dakle veliki broj povratnika u imovinskim krivičnim djelima. Ponovo vrše krivična djela a nisu kažnjeni.

BHRT