Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, počela je verifikacijom mandata zastupnici Ilijani Dronjić kao narednoj s kompenzacijske liste HNS-a nakon smrti zastupnika Ivana Muse koji je bio predsjednik Hrvatske hrišćanske demokratske unije (HKDU) i član Predsjedništva HNS-a.

Ova sjednica održava se online, a za dnevni red je među ostalim tačkama predložen zakon koji je na tragu realizacije ranijeg zaključka ovog Doma.

Tim zaključkom je zabranjena gradnja mini hidrocentrala u cijeloj Federaciji BiH i naloženo da u međuvremenu, na odgovarajući način bude i zakonski uređena ova oblast, sve u cilju zaštite vodotokova i okoliša od nekontrolirane eksploatacije.

Među predloženim tačkama su Nacrt Zakona o Razvojnoj banci Federacije BiH, kao i Prijedlog strategije razvoja Federacije BiH za period 2021.-2027. godina te odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, pojedine životne namirnice i druge proizvode.

Zastupnicima će biti predočena također informacija Vlade Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH na dan 5. aprila ove godine.

BHRT