Prijedlog za produženje pritvora Dupovcu i Mutapu

Tužilaštvo BiH je prema Sudu BiH uputilo prijedlog da se Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima u okviru istrage o stradanju Dženana Memića, produži mjera pritvora za naredna tri mjeseca.

Mjera pritvora predožena je iz razloga opisanih u članu 132. tačke b) i d) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenih na slobodi izazvao uznemirenje građana i javnosti.

Prijedlog je proslijeđen Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH je proširilo istragu u ovom predmetu i nastavlja intenzivno provođenje istražnih radnji u narednom periodu.

Zijad Mutap, je otac Alise, bivše djevojke nastradalog Dženana Memića sa kojim je u vrijeme nesrećnog događaja bila na Ilidži, a Dupovac je bivši šef Odjeljenja za saobraćajne nesreće pri MUP-u Kantona Sarajevo.

Mutapa i Dupovca uhapsili su pripadnici Agencije za istarge i zaštitu /Sipa/ BiH po naredbi Tužilaštva BiH.

Mutapu i Dupovcu pritvor ranije je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke ili prikrivati dokaze, a tužilac smatra i da postoji opasnost od narušavanja reda i mira ukoliko osumnjičenima pritvor ne bude određen.

Dženan Memić stradao je u februaru 2016. godine na Ilidži, a s njim je tada bila djevojka Alisa Mutap.

BHRT