SAD donira 60 miliona doza vakcine “AstraZeneca”

Sjedinjene Američke Države (SAD) doniraće drugim zemljama 60 miliona doza vakcine “AstraZeneca” protiv bolesti COVID-19, objavila je Bijela kuća.

Bijela kuća je saopštila da će 10 miliona doza biti izvezeno nakon što savezna Uprava za hranu i lijekove (FDA) utvrdi da li ispunjavaju zahtjeve kvaliteta.

Preostalih 50 miliona je u različitim fazama proizvodnje, navodi se u saopštenju, prenosi BBC.

Američki predsjednik Joe Biden je prošlog mjeseca obećao da će podijeliti četiri miliona doza “AstraZenece”, koja nije još odobrena u SAD-u Meksiku i Kanadi, koje su dozvolile upotrebu pomenute vakcine.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je na konferenciji za medije da će službenici FDA provesti provjeru kvaliteta doza prije nego što ih izvezu.

Sjedinjene Američke Američke Države već su najavile da će osigurati sirovine za indijske proizvođače vakcina budući da se ta zemlja bori s poražavajućim brojem oboljelih od koronavirusa.

“Predsjednik Biden je u toplom i pozitivnom telefonskom razgovoru s indijskim premijerom Naredrom Modijem obećao hitnu pomoć, uključujući zalihe kiseonika, vakcina i terapije”, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Američka FDA dosad je za hitnu upotrebu odobrila vakcine proizvođača “Pfizer” “BioNTech”, “Moderna” i “Johnson&Johnson”. Stručnjaci smatraju da će ovi proizvođači zadovoljiti potrebe vakcinisanja američkog stanovništva.

BHRT