U Ženevi počinje neformalna konferencija o kiparskom pitanju u formatu 5+1

U Ženevi danas počinje neformalna konferencija o pitanju Kipra u formatu 5+1 čiji je cilj utvrditi da li strane imaju zajednički jezik kada je riječ o budućnosti ostrva.

Neformalnoj konferenciji o pitanju Kipra koja se održava pod pokroviteljstvom UN-a prisustvovat će kiparske strane, te države garanti Turska, Grčka i Velika Britanija.

Prvog dana konferencije generalni sekretar UN-a Antonio Guterres odvojeno će se sastati s predsjednikom Turske Republike Sjeverni Kipar Ersinom Tatarom i čelnikom uprave kiparskih Grka Nikosom Anastasiadisom, dok će naveče organizovati prijem u čast šefova delegacija.

Prvi sastanak biti održan u srijedu u sjedištu UN-a u Ženevi na kojem će učestvovati kiparske strane i države garanti Turska, Grčka i Velika Britanija. Potom je planirano da Guterres obavi bilateralne razgovore sa svim stranama.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Tatar, čelnik uprave kiparskih Grka Anastasiadis i predstavnici Turske, Grčke i Velike Britanije.

Tursku će predstavljati delegacija predvođena ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

BHRT