Arijana Memić (NiP): Kako da se građani osjećaju sigurno, kada ubice šetaju slobodno gradom, a policijski službenici koji su počinili nezakonite radnje i tužioci koji su pokušali zataškati ubistvo bivaju nagrađeni?

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo razmatrana je informacija Ministarstva unutrašnjih poslova Uprave policije o osnovnim pokazateljima sigurnosti na području KS u 2020./19. godini, kao i za prva dva mjeseca 2021. godine sa posebnim akcentom na krivično djelo “Razbojništvo” i “Teške krađe na naročito opasan ili drzak način”.

Za diskusiju se javila i zastupnica Naroda i Pravde Arijana Memić.

Ona je na samom početku pohvalila projekt Ministarstva unutrašnjih poova Kantona Sarajevo o nabavci body kamera koje će nositi policijski službenici prilikom kontakta sa građanima, odnosno učesnicima u saobraćaju.

“Smatram da je to nužno potrebno iz vise razloga i zaista je pohvalno što je u mandatu ovog komesara to učinjeno.”

Međutim, kako je Memić istakla mnogo je više onoga što nije za pohvalu.

DŽELILOVIĆEV ODGOVOR NA ZASTUPNIČKO PITANJE

“Počet ću kratkim osvrtom na odgovor načelnika druge policijske uprave, Mirsada Đelilovića na moje zastupničko pitanje iz marta mjeseca”, kazala je ona.

“Želim istaći da je Đelilovićev odgovor upućen meni lično, iako ja nisam tražila njegovo lično izjašnjenje niti sam se obratila njemu lično. Osvrćući se na njegov odgovor na moje zastupničko pitanje, preporučujem da umjesto “posjete ročištima u obrazovne svrhe” prouči još jednom Zakon o unutrašnjim poslovima KS, a po čijem članu 59. nadzor nad zakonitošću rada Ministarstva i Uprave policije osigurava upravo Skupština KS putem skupštinske i građanske kontrole, dakle imam ne samo pravo već i obavezu da pitam.”

ČINOVANJA

Nadalje, kada je riječ o presudi za poništenje činova dodijeljenih policijskim službenicima, Arijana je istakla slijedeće:

“Drugostepenom presudom su se ustvari trebale poništiti kandidatske liste, provedeni konkurs kao i sve pravne posljedice. Sud je utvrdio da je počinjen niz nezakonitosti i povreda postupka.
Neki su vraćani u konkursnu proceduru nakon što su iz iste ispali, bez žalbe, a kasnije bili i imenovani. Jedan čak nije dostavio ni validnu diplomu.
U međuvremenu su ti policajci napredovali dalje, dobili nove činove, neki su i penzionisani.
Promjenili su se zakoni i pravilnici.
Tu su između ostalih i službenici za koje je ad hoc tijelo utvrdilo da su napravili propuste u radu u predmetu Dženan Memić. Disciplinski ni tada nisu kažnjavani zbog zastare, a ocjenjivani su i ocjenom odličan.”

Ona je istakla i da ako se uzmu u obzir izjave iz 2017. godine tadašnjeg komesara Halilovića, kao i izjavu sadašnjeg komesara Selimovića iz augusta 2019. godine, a u kojima su obojica tvrdili da izvještaji Uprave policije KS nisu tačni odnosno da ne predstavljaju stvarno stanje, teško je osloniti se na tačnost stastičkih podataka iz dosadašnjih izvještaja o radu.

OSVRT NA IZVJEŠTAJE

“Osvnut ću se na podatke iz izvještaja o radu MUP-a KS za 2020. godinu. Radi se o broju evidentiranih događaja sa obilježjem krivičnih djela iz oblasti podmićivanja protiv službene i druge odgovorne funkcije.
Naime, evidentirano je 359 takvih događaja, sto je za 322 više od godine ranije. Taj porast se može posmatrati i u kontekstu buđenja građanske svijesti, ali i napora MUP-a KS da u suradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS radi na suzbijanju korupcije i transparentnosti, kao i, što je navedeno i u izvještaju, u kontekstu provedene akcije kodnog naziva „Dar 1“, što je svakako za pohvalu.
Zabrinjavajuće je međutim, da smo shodno tim podacima u datom vremenskom periodu imali u prosjeku po 29,9 prijava mjesečno (!), a od toga radi primanja dara ili drugih oblika koristi prosječno 24 mjesecno, prosječno 3,3 prijave zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, skoro jednom mjesečno prijavu zbog pronevjere u službi i tako dalje.
Sve skupa je faktički pomenutih 29,9 prijava mjesečno, što odgovara jednoj prijavi po danu. Ili, ako uzmemo u obzir trenutačni broj uposlenih u službi, to je jedan prijavljen događaj sa obilježjem krivičnog djela na svakog 5. službenika!
Treba napomenuti da je protiv 73 lica podnesen službeni izvještaj nadležnom tužilastvu.”

Ovakvom načinu obrazlaganja istakla je da je pribjegla kako bi svima bilo jasno koliko je narušeno povjerenje građana u rad policije, da se skoro svakodnevno zaprimaju prijave za događaje s obilježjima krivičnih djela – ne za propuste, ne kršenje pravilnika, nego za događaje sa obilježjima krivičnih djela protiv službene osobe ili druge odgovorne funkcije!

“Ubice nam hodaju slobodno gradom. Podsjećam vas i uvijek ću podsjećati da su ubice moga brata Dženana Memića još uvijek na slobodi, a da su dva pripadnika MUP KS trenutno u pritvoru zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, dok su službenici protiv kojih su zbog propusta u ovom slučaju bili pokrenuti i disciplinski postupci koji su obustavljeni zbog zastare, iako je bilo jasnih dokaza o počinjenom i ti službenici su i danas u službi pod Vašom upravom, a neki su u međuvremenu i nagrađeni višim činovima.
Za slučaj ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića je bivši komesar najavio da će okrenuti svaki kamen, ali da će slučaj riješiti. Evo, dvije godine nakon, moramo se upitati kako je moguće da pored suradnje toliko policijskih agencija, toliko prikupljenih dokaza i saslušanja svjedoka, još uvijek nemamo ni pomaka u istrazi ili se barem tako čini, jer je komunikacija prema javnosti u tako bitnom predmetu jako oskudna, da ne kažem – odsutna.
Hoće li i ovaj slučaj doživjeti epilog slucaja Memić, gdje evo 5 godina čekamo pravdu, ili čak i sudbinu starijih slučajeva, pa da padne totalno u zaborav?”

I na kraju, mi danas ovdje raspravljamo u sigurnosti naših građana, a za to vrijeme ubice šetaju slobodno našim gradom, policijski službenici koji su svjesno počinili nezakonite radnje bivaju nagrađeni, tužioci koji su pokušali zataškati ubistvo, nagrađeni su višim pozicijama.
Sve dok postoje ovi i slični problemi unutar MUP-a KS, sumnjam da se građani mogu osjećati sigurno.

pressmedia.ba