Blinken: Amerika uviđa važnost otvorenog dijaloga sa Moskvom

Administracija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) vjeruje da bi otvoreni dijalog Vašingtona i Moskve bio od koristi bilateralnim odnosima, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken za Si-En-En, komentarišući mogućnost američko-ruskog samita.

Prema njegovim riječima, SAD su spremne da reaguju ako ruska vlada nastavi “da se upušta u agresivne ili nepromišljene akcije”, ali je takođe dodao da Vašington računa na “stabilniji, predvidljiviji odnos” dvije zemlje.

Istovremeno, Blinken nije odgovorio na pitanje da li je Rusija potvrdila Americi spremnost da učestvuje na direktnom predloženom samitu.

“Ne znam da li postoji formalno prihvatanje američkog poziva za učešće, ali znam da razgovaramo o tome i razgovaramo o vremenu takvog sastanka”, rekao je američki državni sekretar.

Predsjednici Rusije i SAD razgovarali su telefonom 13. aprila. Prema kasnijim izjavama, američki predsjednik Džozef Bajden predložio je održavanje samita u trećoj zemlji. Kasnije je Bajden objasnio da je ponudio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sastanak ovog ljeta u Evropi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 26. aprila da se sastanak planira za ljeto, ali nije naveo nikakve konkretne datume ili lokacije, navodi TASS.

BHRT