Brisel traži hitnu isporuku vakcina od “AstraZeneke”

Advokati Evrospke unije zatražili su danas od kompanije “AstraZeneka” da odmah isporuči vakcine protiv virusa korona iz svojih fabrika u Velikoj Britaniji.

Ovaj poziv je upućen na uvodnom ročištu u okviru pravnog postupka Evropske komisije u Briselu protiv ovog anglo-švedskog proizvođača lijekova zbog kašnjenja u isporuci.

“AstraZeneka” nije isporučila vakcine kako je dogovoreno Velikoj Britaniji i EU, što je posebno uticalo na odlaganje imunizacije u bloku i podstaklo tenzije između Londona i Brisela.

Blok optužuje kompaniju da nije ispunila svoje ugovorne obaveze, dok iz “AstraZeneke” kažu da se pridržavaju sporazuma za koji smatraju da nije u potpunosti obavezujući.

“Zahtijevamo isporuke do kraja juna, a takođe odmah zahtijevamo upotrebu svih postrojenja navedenih u ugovoru,” rekao je advokat EU Rafael Džaferali u sudnici prepunoj novinara.

Advokat je istakao da su u ugovoru navedena postrojenja koje “AstraZeneka” treba da koristi, a koje ni danas ne upotrebljava, što predstavlja kršenje ugovora.

Advokat “AstraZeneke” Hakim Bularbah odgovorio je da ne postoji obaveza korištenja tih fabrika.

U ugovoru su navedene četiri fabrike za proizvodnju vakcina, od kojih su dvije britanske. Iako je “AstraZeneka” isporučila doze u EU sa lokacija u Belgiji i Holandiji, ona nije poslala u zemlje EU nijednu dozu proizvedenu u pogonima u Velikoj Britaniji, u fabrikama kompanija “Oksford biomedika” i “Kobra bajolodžiks”.

Ugovorom je takođe predviđeno da fabrika “Katalent” u SAD, koja proizvodi “AstraZenekine” vakcine, “može da posluži kao rezervno mjesto za snabdijevanje”.

Zvaničnici EU rekli su Rojtersu da “AstraZeneka” nedostatak zaliha iz Velike Britanije opravdava navodeći klauzule u svojim britanskim ugovorima koje sprečavaju izvoz vakcine koju je razvila sa Univerzitetom u Oksfordu.

Vlada Velike Britanije negira da postoje restrikcije po pitanju izvoza i traži dodatne doze iz fabrike u Holandiji koju vodi “AstraZenekin” podizvođač “Haliks”. EU sada blokira izvoz iz te fabrike.

Američka Vlada poručila je Briselu da neće isporučivati doze u Evropu dok ne završi vakcinaciju.

Do kraja marta, “AstraZeneka” je isporučila samo četvrtinu onoga što je bila obavezna prema EU.

Kompanija je saopštila da planira da isporuči ukupno 100 miliona doza EU do kraja juna, umjesto 300 miliona predviđenih ugovorom.

Prema britanskom ugovoru od 100 miliona doza, “AstraZeneka” je trebala da isporuči 30 miliona doza do septembra 2020. godine, ali je do kraja prošle godine isporučila samo oko pet miliona. Milion doza stiglo je iz fabrika U EU, rekli su zvaničnici.

“AstraZeneka” je za kašnjenja krivila probleme u proizvodnji.

Prvo ročište završeno je za nešto više od jednog sata i stranke su se dogovorile da će održati dva ročišta 26. maja. Advokati EU zatražili su odluku prije kraja juna kako bi se obezbijedilo da doze koje nedostaju budu dostavljene na vrijeme.

Zvaničnik EU rekao je ranije Rojtersu da bi EU mogla da se zadovolji sa 130 miliona doza do kraja juna.

BHRT