Džaferović otkrio kako je Dodik uvrijedio Komšića na sastanku s Borrellom

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je potvrdio da se dogodio incident na online sastanku članova Predsjedništva BiH sa šefom diplomatije Evropske unije Josepom Borrellom.O tome je jučer govorio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazavši da je Željko Komšić napustio sastanak na kojem se razgovaralo o non paperu i aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

“Dogodio se taj incident, možemo slobodno kazati incident, kada je gospodin Dodik uvrijedio gospodina Komšića. Ne može Dodik suditi o legalitetu i legitimitetu mandata gospodina Komšić, niti bilo kojeg drugog člana Predsjedništva. Niti mi možemo suditi kada je on u pitanju. Postoji Ustav, postoji zakon, gospodin Komšić je izabran na osnovu Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, a ta dva akta pokrivaju i ono što mi zovemo legalitetom i legitimitetom”, izjavio je Džaferović za Televiziju NovaBH.

Dodik je jučer rekao da je Komšić napustio ovaj sastanak, nakon što je on iznio tezu da, “ako je Kosovo nezavisno, zašto onda ne može Republika Srpska da bude nezavisna i po kom principu”.

“Ovakav stav izazvao je reakciju druga dva člana Predsjedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon moje tvrdnje da je nezgodno da Predsjedništvo bude to koje će voditi te progovore jer imamo Komšića koga ostali predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim”, kazao je Dodik.

Iz kabineta člana Predsjedništva Željka Komšića nisu željeli komentarisati ovaj incident.

(Klix)

pressmedia.ba