Egipatski arheolozi pronašli grobnice stare pet tisuća godina

Egipatski arheolozi koji rade na delti Nila otkrili su desetke rijetkih preddinastijskih grobnica datiranih u period prije nego što su egipatska faraonska kraljevstva prvi put nastala prije više od pet tisuća godina.

Također su pronašli grobnice u blizini iz kasnijeg razdoblja Hiksosa (1650. do 1500. p.n.e.), kada su zapadnoazijski migranti zavladali zemljom, okončavši razdoblje egipatskog Srednjeg Kraljevstva.

Nalazi u provinciji Dakahlia sjeverno od Kaira mogli bi rasvijetliti dva važna prijelazna razdoblja u drevnom Egiptu, rekli su egiptolozi, prenosi Reuters.

Pronađeno je 68 grobova iz razdoblja Buto koji je započeo oko 3300. p.n.e. i pet iz razdoblja Naqada III, neposredno prije pojave prve egipatske dinastije oko 3100. p.n.e., navodi se u priopćenju ministarstva turizma i antikviteta.

-Ovo je izuzetno zanimljivo groblje jer kombinira neka od najranijih razdoblja egipatske povijesti s drugom važnom erom, vremenom Hiksa – rekla je Salima Ikram, egiptologinja s Američkog sveučilišta u Kairu.

-Egiptolozi rade na tome da shvate kako su Egipćani i Hiksosi živjeli zajedno i u kojoj su mjeri ovi poprimali egipatske tradicije – kazala je ona.

BHRT