Fauci: Sa smanjenjem broja slučajeva zaraze sve opuštenije mjere u SAD

Vrhunski američki stručnjak za zarazne bolesti dr. Anthony Fauci kaže da će vjerovatno, kako se slučajevi koronavirusa budu smanjivali, restrikcije usmjerene na zaštitu ljudi od širenja bolesti biti smanjivane.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ublažili su smjernice o nošenju maski na otvorenom, navodeći da potpuno vakcinisani Amerikanci više ne trebaju nositi zaštitne maske ako nisu u velikim grupama ljudi, prenosi AP.

Fauci je danas rekao za NBC-jevu emisiju “Today” kako se slučajevi smanjuju, “sigurno ćete vidjeti da će CDC predlagati sve opuštenije mjere.”

Sedmodnevni prosjek za nove slučajeve zaraze u SAD-u nije porastao u posljednje dvije sedmice, pokazuju podaci do 27. aprila sa Univerziteta Johns Hopkins.

Direktorica CDC-a dr. Rochelle Walensky kaže za ABC-evu emisiju “Good morning, America” da je “oprezno optimistična” u vezi sa situacijom u SAD-u, jer se čini da su slučajevi zaraze “počeli opadati”.

Ali ona kaže da je virus oportunistički, pa zdravstveni službenici moraju biti sigurni da postoji jedinstvena vakcinacija u cijeloj zemlji i da nema većinski nevakcinisanih zajednica.

BHRT