Francuska: Vlada oštro osudila pismo pripadnika vojske

Francuska vlada osudila je otvoreno pismo koje su potpisali aktivni pripadnici vojske, a u kojem se navodi da se zemlja kreće prema “građanskom ratu” zbog vjerskog ekstremizma.

Pismo je potpisalo oko 1.000 pripadnika vojnih snaga, uključujući i dvadesetak penzionisnih generala.

Oni krive “fanatične zaluđenike” za stvaranje podjela među zajednicama i tvrde da su “islamisti” preuzeli čitave dijelove teritorije Francuske, prenosi BBC.

“Trenutak je ozbiljan, Francuska je u opasnosti”, navode potpisnici.

Članovi vlade osudili su ovo pismo, inače objavljeno u jednom desničarskom magazinu, i to 21. aprila, na 60. godišnjicu neuspješnog vojnog puča protiv Šarla de Gola.

Liderka ekstremne desnice Marin Le Pen, kandidatkinja na predsjedničkim izborima zakazanim za sljedeću godinu, podržala je istup bivših generala. Međutim, aktuelna ministrica odbrane Francuske Florans Parli, u objavi na Tviteru, kazala je: “Dva nepromjenljiva principa vode akcije pripadnika vojske u odnosu na politiku: neutralnost i lojalnost.”

Ona je ranije upozorila da će svako od potpisnika pisma koji su u aktivnoj vojnoj službi biti kažnjen za prkošenje zakonu koji od njih zahtijeva da ostanu politički neutralni.

BHRT