Ministrica i direktori osnovnih škola KS: Veliki broj učenika za online nastavu

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota – Muminović razgovarala je s članovima Upravnog odbora Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola o poduzimanju mjera neophodnih tokom provođenja odgojno-obrazovnog procesa u školama, koji je intenziviran od 26. aprila ove godine.

Konstatirano je da je neočekivano veliki broj učenika za pohađanje nastave, po online modelu.

“Svjesni smo problema i posljedica koje je donijela pandemija. Razumijemo i strahove roditelja za zdravlje njihove djece”, kazala je na početku sastanka ministrica Hota – Muminović.

S obzirom da je omogućen povratak u školske klupe učenicima VII i VIII razreda i da se radi po kombinovanom modelu, direktori su iskazali stavove da je moguće ispoštovati sve potrebne higijensko-epidemiološke smjernice i mjere za organizaciju nastave, koje je dostavilo Ministarstvo.

“To potvrđuje i činjenica da se rad u produženim boravcima odvijao kontinuirano i da, povratkom učenika razredne nastave, nije došlo do povećanja broja zaraženih”, istakla je većina direktora tokom današnje razmjene stavova.

Na sastanku je usaglašeno da je online nastava dobra alternativa redovnoj nastavi na kraći period da bi se osigurao kontinuitet u realizaciji nastavnog procesa u periodu pogoršanja epidemiološke situacije. Međutim, kako je rečeno, dužom primjenom dolaze do izražaja nedostaci koji utječu na kvalitetu online nastave i izazivaju određene posljedica po mentalno zdravlje učenika i nastavnika.

Direktori su podržali povratak učenika u školske klupe i istaknuli značaj i prednosti boravka i rada učenika u školi. Podržali su stav ministrice Hota – Muminović da se akcent stavi na podršku učenicima i ponavljanje gradiva, obrađenog tokom online nastave.

S ciljem unaprjeđenja sadašnjeg kombinovanog modela nastave, direktori su predložili ministrici da razmotri mogućnost realizacije kombinovanog modela, po principu pohađanja nastave u školi svaki drugi dan.

Svjesni važnosti obaveznog, osnovnog odgoja i obrazovanja i preporuke UNICEF-a, stava smo da škole moraju biti prve ustanove koje se otvaraju i posljednje koje se zatvaraju, rečeno je na sastanku, saopćila je Služba za protokol i press KS.

BHRT