Na suđenju Milaremu Berbiću uloženi dokazi pribavljeni u SAD

Na suđenju Milaremu Berbiću, optuženom za pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu, Tužilaštvo BiH je među materijalnim dokazima predočilo dokumentaciju koja je pribavljena iz SAD putem međunarodne pravne pomoći.

Među uloženim dokazima su dopisi Tužilaštva i Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, iskazi svjedoka koji potkrepljuju navode optužnice, vještačenja i ekspertiza, prenosi Birn.

Uložen je dopis Granične policije kojim se, kako je rekla tužilac Elvira Stanojlović, dokazuje da je optuženi 29. augusta 2014. sa Sarajevskog aerodroma napustio BiH, analiza izraza koje koriste državljani BiH koji su otišli na to područje, te analiza video-snimka “Ponos je u džihadu” sa foto-dokumentacijom, kao i dokazi pribavljeni iz SAD putem međunarodne pravne pomoći.

“Zanimljivi su zbog činjenica da se u njima navodi nadimak koji je optuženi koristio, zatim same okolnosti zarobljavanja, kao i određeni propagandni materijal koji se odnosi na samog optuženog, a riječ je o `Ponosu u džihadu`”, rekla je Stanojlovićeva.

Uloženi su i dokazi koji potkrepljuju činjenicu kada je takozvana “Islamska država” proglašena terorističkom organizacijom, ali i izvod iz krivične evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, za šta je tužilac pojasnila da je optuženi ranije više puta osuđivan i da su mu dvije presude brisane.

Na samom početku ročišta predsjedavajuća Sudskom vijeću DŽemila Begović navela je da je optuženi tražio novog branioca po službenoj dužnosti, uz obrazloženje da ne želi da ga više zastupa dosadašnji branilac koji je, takođe, tražio razrješenje, zbog čega je Berbiću umjesto Almina Hrutića, postavljen novi branilac Bakir Hećimović.

Berbića optužnica tereti da je 29. avgusta 2014. napustio BiH sa namjerom da se pridruži stranim paravojnim formacijama, koje su djelovale u okviru terorističke organizacije “Islamska država”.

Početkom 2019. godine, prilikom sloma ove terorističke organizacije, Berbića su zarobile kurdske snage.

On je krajem 2019. godine deportovan u BiH.

Nastavak suđenja je 17. maja.

BHRT