NSRS o Inckovom zahtjevu da se oduzmu priznanja osuđenima za ratne zločine

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas će u nastavku sjednice glasati o apsolviranim tačkama dnevnog reda sa jučerašnje 15. redovne sjednice parlamenta Republike Srpske, a po okončanju ove sjednice će početi 16. redovna sjednica, na kojoj bi poslanici trebalo da razmatraju pismo visokog predstavnika u BiH o oduzimanju odlikovanja osobama osuđenim za ratne zločine.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko uputio je 27. januara 2021. godine pismo rukovodstvu Narodne Skupštine Republike Srpske i predsjednicima svih klubova u Skupštini u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Incko u pismu napominje da je Narodna skupština RS, između ostalog, povelje dodijelila Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje.

Na predloženom dnevnom redu 16. redovne sjednice je i pokretanje inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH, na prijedlog Kluba poslanka SNSD-a.

BHRT