PIC i State Department analitika

Uz protokolarnu poruku da obustave zapaljivu retoriku i da od prekrajanja granica nema ništa, međunarodna zajednica nastavlja u svom maniru – poziva političare u Bosni i Hercegovini na poštivanje vladavine prava imultietničke demokratije. Analitičari dovode u pitanje ulogu međunarodne zajednice, a istovremeno političare prozivaju zbog nemara za građane koji ih debelo plaćaju.

[embedded content]

Poruka ista – a novi povod. Ambasadori zemalja članica PIC-a i ovaj put uz izuzetak Ruske Federacije, nakon slovenačkog non papera, poručuju da nema podrške Miloradu Dodiku, ali i drugim političkim predstavnicima koji zagovaraju ideju raspada BiH.

“Retorika kojom se dovodi u pitanje postojanje bilo kojeg od entiteta ili referiranje na potencijal za rat je isto tako destabilizirajuća i neprihvatljiva.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ambasadorima PIC-a je poručio da će politički predstavnici iz Republike Srpske o budućnosti BiH razgovarati sa predstavnicima Federacije BiH, a ne međunarodnom
zajednicom. I State Department protokolarno upozorava na postojanje nestabilnosti na Zapadnom Balkanu.

IZ SAOPĆENJA STATE DEPARTMENTA

“Nastavljamo podržavati važnu ulogu OHR-a u realizaciji programa 5+2, s obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava.”

Bosni i Hercegovini je neophodna demokratizacija i decentralizacija, ali uz obavezu stvaranja funkcionalne države, kaže bivši visoki predstavnik Volfgang Petrič.

WOLFGANF PETRISCH, bivši visoki predstavnik u BiH

“Već mnogo godina govorim da treba da zatvore Ured visokog predstavnika. Trebaju nam posebne relacije između EU I SAD-a i novi način komunikacije sa BiH. Treba osnažiti prisustvo EU u BiH. Za sve to moramo
naći načina da funkcioniše.”

Za poznavaoce regiona upravo je način samog djelovanja međunarodne zajednice upitan, baš kao što je već svima jasno da političari ne rade ništa za dobrobit naroda i države u kojoj primaju dobre plate.

RANKO MAVRAK, novinar

Ono što je problem je to što se ovdje zahuktava i svađa oko nečega što zapravo uopće nije tema zato što se pojavio jedan lažni dokument koji je vještački nametnuo rasprave o ratovima i o tome hoće li se BiH raspadati ili
neće. Dakle, najvažnije u cijeloj ovoj priči je da su svi oni koji su mislili da tim dokumentom nešto testiraju dobili jasnu poruku da raspada BiH neće biti i da ovdje rata neće biti.

DUŠAN JANJIĆ, predsjednik UO Foruma za etničke odnose u Beogradu

“To je jedina priča po kojoj mi možemo ponovo zaratiti. Zato je ona aktivirana i 1986. godine, razvijana do devedesetih godina i mi smo već od 92. godine bili u krvavom ratu sa par stotina hiljada mrtvih. Ne govorim
samo o ratu u BiH, već i o Hrvatskoj i Kosovu, ono malo žrtava, ali ipak žrtava u Sloveniji, sa dva miliona izbjeglica. Dakle ludom ni to nije dovoljno. To su političke isključivosti i oni ne gledaju na racionalne argumente, dakle vrlo je opasno.”

ENVER KAZAZ, profesor Filozofskog fakulteta UNSA-e

“Međunarodna zajednica ne rješeva nego komplicira odnose u BiH, pri čemu naravno odgovornost za stabilnost BiH ne bi trebala da snosi isključivo međunarodna zajednica već domaći politički akteri a oni, ne da su
neodgovorni, već su veoma destruktivni prema BiH.”

A da odnosi na Zapadnom Balkanu ostaju u fokusu javnosti potvrđuje i novi non paper o nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Prema pisanju Kohe sastavile su ga navodno Francuska i Njemačka, a kako kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dokument koji je čitao ima za cilj priznanje nezavisnog Kosova. Sve u svemu, o ekonomiji i boljem sutra za građane ovog regiona, malo se govori, a još manje radi.

BHRT