Putin obećao Indiji hitnu pomoć u borbi protiv kovida-19

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je danas indijskom premijeru Narendri Modiju “hitnu humanitarnu pomoć” Rusije u vrijeme kada se Indija suočava sa dramatičnim skokom slučajeva koronavirusa.

Putin je obavijestio Modija da će ukupno biti poslato 22 tona materijala, saopštio je Kremlj poslije razgovora dvojice lidera.

U okviru pomoći će biti 20 jedinica opreme za proizvodnju kiseonika, 75 respiratora, 150 medicinskih monitora i 200.000 paketa lijekova, naveo je Kremlj dodajući da će pomoć biti poslata već danas.

U odvojenom saopštenju rusko ministarstvo industrije navelo je da je među lijekovima favipiravir, antiviralni lijek korišćen za liječenje lakših oblika koronavirusa.

Putin i Modi su također razgovarali o ruskoj vakcini Sputnjik V za koju su zaključeni sporazumi o proizvodnji 850 miliona doza u Indiji.

Indijski zdravstveni sistem je u kolapsu zbog velikog naleta oboljelih od kovida, koji se suočavaju sa nedostatkom kreveta u bolnicama, rezervi kiseonika i vitalnih lijekova.

Eksplozija novih slučajeva zaraze pripisuje se novoj varijanti virusa i velikim političkim i vjerskim skupovima.

Broj umrlih od korona virusa u Indiji prešao je danas 200.000 sa više od 3.000 umrlih u posljednja 24 sata prvi put od početka pandemije, pokazuju zvanični podaci.

BHRT