Rok Valentina Inzka je istekao, šta slijedi?

Rok Valentina Inzka je istekao, Narodna skupština nije učinila ništa osim stavljanja na dnevni red tačke o poveljama osuđenim za ratne zločine.

Zašto je skupština na prijedlog SNSD-a, odgodila raspravu na ovu temu za 11. maj? Da li je loptica prebačena na stranu visokog predstavnika?

SNSD-ov Igor Žunić kaže da se traži dodatno vrijeme za usaglašavanje zaključaka:

Ne očekujemo ništa posebno da će Inzko učiniti, niti se vezujemo za neki rok koji je on postavio. Nema mandat da postavlja bilo kakve rokove i ultimatume. Ovo je samo odgađanje da napravimo zajednički dogovor i očekujem da će tako biti“.

Nebojša Vukanović iz Kluba SDS je stava:

Moguće da je prebacivanje loptice Inzku, ali prije da je kupovina vremena da prođe Vaskrs, da možda oni trguju iza kulisa. Možda će se sve završiti tako što će Senad Bratić biti vraćen za potpredsjednika NSRS, a Igor Radojičić, ili neko drugi iz SNSD zamijeniti Lučića u Savjetu ministara, a sva velika priča nacionalna priča o razdruživanju, prepakovanju BIH, završiće se sa dvije fotelje, kojima će se po ko zna koji put raskusurati SDA i SNSD“.

Generalni stav i vlasti i opozicije iznijet i ranije, ponovljen danas nakon kolegijuma je da se povelje neće vraćati, jer ih, dodaju, NSRS nije ni dodijelila. U DNS su stava da se shodno tome o ovome nije trebalo ni raspravljati:

Nepotrebno stavljanje na dnevni red, jer NSRS nije ni dodijelila odlikovanja. Vladajuća većina pokušava da izbjegne svoju odgovornost“, kaže Duško Ivić, šef kluba poslanika DNS.

Za bošnjačke stranke iz koalicije Zajedno za BiH, razdruživanje je neprihvatljiva tema, a i o njoj i o poveljama NSRS kažu nema mandat da raspravlja.

Ove teme kako jedna tako i druga nisu u nadležnosti NSRS“, kaže Senad Bratić iz SDA.

Na kolegijumu prije zasjedanja, a na prijedlog SNSD-a, dogovoreno je da se 3. i 4. tačka na koje bh. javnost čeka, pomjeri na kraj dnevnog reda, na 10. i 11. tačku.

Pokretanje inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu – na prijedlog Kluba poslanika SNSD, kao i o Razmatranju pisma visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, od 27. januara 2021. godine, upućeno predsjedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, raspravljaće se u nastavku zasjedanja 11. maja.

(N1)

pressmedia.ba