Sinovac i Sinopharm razmatraju miješanje svojih sa vakcinama drugih proizvođača

Kineski proizvođači vakcina razmatraju miješanje vakcina kako bi poboljšali zaštitu od bolesti COVID-19.

Kompanije Sinovac i Sinopharm, koje su zajedno izvezle više stotina miliona doza u svijet, razmatraju miješanje svojih s vakcinama drugih proizvođača.

Šef kineskog Centra za kontrolu bolesti Gao Fu izjavio je ranije ovog mjeseca da postojeće vakcine nude nisku zaštitu protiv koronavirusa i njihovo miješanje je jedna od strategija koja se razmatra kako bi se povećala efikasnost.

Kasnije je objasnio kako je generalno govorio o poboljšanju efikasnosti vakcine.

Kineska nacionalna biotehnološka grupa ima plan za buduću “sekvencijalnu upotrebu” svojih vakcina, izjavio je Li Meng, zadužen za međunarodnu saradnju kompanije

Kompanija, koja je podružnica državnog Sinopharma, napravila je dvije inaktivirane COVID-19 vakcine i treću koja je u fazi kliničkih ispitivanja.

Sinovac, privatna kompanija sa sjedištem u Pekingu, također je saopštila da su izvršili preliminarne razgovore sa istražiteljima, uključujući kineski Centar za kontrolu bolesti, o kombinovanju njihove vakcine CoronaVac s drugima.

“Sekvencijalna imunizacija znači miješanje različitih vakcina i to je strategija koja bi mogla povećati stopu efikasnosti”, pojasnila je Ashley St. John, imunolog iz Medicinske škole Duke-NUS u Singapuru.

Kineska vakcina Sinovac, kako su pokazala klinička ispitivanja u Brazilu, ima učinkovitost nešto veću od 50 posto, dok su dvije vakcine Sinopharma pokazale učinkovitost od 79 i 72 posto.

Ova praksa se razmatra i u drugim zemljama. Britanski naučnici proučavaju kombinaciju vakcina AstraZeneca i Pfizer.

Nekoliko zemalja EU, poput Danske, Finske, Francuske i Njemačke je odlučilo kombinovati vakcine.

BHRT