Tegeltija: Za kratko vrijeme teško do kompromisa sa MMF-om

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija ocijenio je da ton razgovora članova Fiskalnog savjeta BiH sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH ne djeluje ohrabrujuće da je moguće za kratko vrijeme doći do kompromisa kada je riječ o aranžmanu sa MMF-om.

Tegeltija je naveo da je riječ o nastavku razgovora sa proljetnog zasjedanja Svjetske banke i MMF-a, te da su stavovi o aranžmanu sa MMF-om i dalje isti kao i tokom prošlih razgovora.

“Tema je bila aranžman između BiH i MMF-a i otvorena pitanja koja postoje od kraja decembra 2020. godine. Dogovoreno je da će uska grupa, predstavnik Vlade Republike Srpske, Vlade Federacije i predstavnik Savjeta ministara pregovarati i pokušati definisati neke od politika da vidimo da li možemo doći do rješenja”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da je na jučerašnjem sastanku konstatovano da je MMF pripremio novi program podrške zemljama koji će javnosti biti predstavljen u septembru, a BiH će moći računati na 300 miliona evra.

Tegeltija je podsjetio da su aranžmani sa MMF-om višegodišnji.

“U ovom trenutku se razgovara o istim onim stvarima koje su bile neusaglašene i na prethodnim sastancima. To je pet tačaka o kojima se juče nije detaljisalo, ali su poruke dosta tvrde i sa jedne i sa druge strane”, rekao je Tegeltija.

BHRT